Retinol: vyhladzuje vrásky a lieči akné. Čo by ste mali vedieť o kozmetike s retinolom?

Retinol je jednou z najznámejších a aj najdiskutovanejších zložiek v kozmetike. Retinoidy (tie v kozmetike bez predpisu) sú deriváty vitamínu A, ktoré sa primárne používajú na liečbu akné a proti vráskam.  Retinol má veľa potenciálnych výhod v starostlivosti o pokožku, ale je potrebné brať do úvahy aj vedľajšie účinky. Čo by ste mali vedieť o kozmetike s retinolom?

Ako funguje retinol?

Retinoid je vyrobený z vitamínu A. Namiesto odstraňovania odumretých buniek z kože, ako to robí veľa iných produktov proti starnutiu a akné, malé molekuly, ktoré tvoria retinol, prechádzajú hlboko pod epidermis (vonkajšiu vrstvu kože) do vašej dermis. Tam retinol pomáha neutralizovať voľné radikály, aby podporil produkciu elastínu a kolagénu. To vytvára vyhladzujúci efekt, ktorý redukuje výskyt jemných aj hlbších vrások a rozšírených pórov. Retinol má zároveň exfoliačný účinok na povrch pokožky, čo môže vylepšiť textúru a zjednotiť tón pleti.

Retinol môže tiež pomôcť pri liečbe silného akné a s tým súvisiacich jaziev. Pomáha udržiavať vaše póry neupchaté vytváraním komedolytických látok, ktoré zabraňujú tvorbe komedónov alebo škvŕn. Na závažné akné môže váš dermatológ predpísať antibiotikum v spojení s liečbou retinolom.

Na dosiahnutie najlepších výsledkov s retinolom, musíte produkt používať každý deň. Môže trvať niekoľko týždňov, kým sa dočkáte výrazných zlepšení.  Obvykle je to minimálne šesť týždňov.

Čo lieči retinol?

Retinol sa primárne používa na liečbu nasledujúcich stavov pokožky:

  • akné
  • jemné vrásky
  • vrásky
  • vekové (slnečné) škvrny, pehy a ďalšie príznaky poškodenia slnkom, tzv.: príznaky fotostarnutia
  • nerovná textúra pokožky
  • melazma a iné typy hyperpigmentácie
  • rozšírené póry spôsobené akné, mastnou pokožkou alebo stratou kolagénu

 

 

r-Retinoate Intense -intenzívny krém aktivujúci mladosť

Kozmetika Medik8 r-Retinoate Intense - takýto účinok na vrásky tu ešte nebol! Nočný krém r-Retinoate Intense ponúka unikátnu kombináciu patentovanej molekuly retinyl retinoate s retinaldehydu pre maximálne omladenie pleti počas noci. Pôsobí 8x silnejšie a 11x rýchlejšie ako klasický retinol a pleť navyše hĺbkovo hydratuje.

🛒 Do obchodu

Vedľajšie účinky retinolu

Ľudia, ktorí používajú retinoly, bežne pociťujú suchú a podráždenú pokožku, najmä po použití nového produktu. Medzi ďalšie vedľajšie účinky patrí sčervenanie, svrbenie a olupovanie pokožky.

Tieto vedľajšie účinky sú dočasné a pravdepodobne sa zlepšia v priebehu niekoľkých týždňov, keď si pokožka zvykne na výrobok. Ak však budete mať naďalej podráždenie pokožky, môžete zvážiť alternatívu so zníženou silou retinolu. Riziko vedľajších účinkov môže byť tiež väčšie, ak užívate súčasne viac ako jeden produkt obsahujúci retinol.

 

La Roche Posay Retinol B3 sérum

  • Pleť vyzerá jemnejšia a žiarivejšia
  • Deň za dňom, ako by sa regenerovala, pleť získava mladistvý jas a tonicitu
  • Trvalo sú redukované známky starnutia spôsobené vplyvom slnečného žiarenia
  • Hlboké vrásky sú výrazne minimalizované, jemné línie sa javia byť vyhladené
  • Odtieň pleti je viac jednotný s termálnou vodou z La Roche-Posay

🛒 najlekaren.eu🛒 benulekaren.sk

Ako znížiť podráždenie pokožky po použití retinolu?

Aplikácia retinolu 30 minút po umytí tváre by mala znížiť podráždenie pokožky. Ďalším možným riešením je znížiť aplikáciu na každý druhý deň a postupne si vybudovať znášanlivosť pokožky s retinolom pred prechodom na každodenné použitie. Kvôli riziku slnečnej citlivosti sa retinoly nanášajú najlepšie v noci a na deň používajte krém s SPF!

Retinol v tehotenstve? Poraďte sa so svojim lekárom.

Retinoly sa neodporúčajú tehotným ženám. Produkty s vysokou účinnosťou retinolu môžu zvyšovať riziko vrodených chýb a potratov. Poraďte sa so svojím lekárom o retinole, ak si myslíte, že ste tehotná alebo plánujete otehotnieť v blízkej budúcnosti.

 

Potrebujete silnejší retinol? Požiadajte o predpis lekára.

V prípadne, ak nevidíte výsledky z bežných kozmetických výrobkov s retinol, váš dermatológ môže namiesto toho odporučiť retinoid na predpis. Retinoidy na predpis zahŕňajú:

  • tazarotén (Tazorac) na vrásky
  • tretinoín (Retin-A) na vrásky
  • adapalén (Differen) na akné
  • izotretinoín (Accutane) na silné akné

Aj keď sú recepty na predpis skutočne silnejšie, znamená to tiež, že nesú vyššie riziko vedľajších účinkov. Postupujte podľa pokynov lekára a každý deň noste krém na opaľovanie.

Retinoidy sú známe tým, že majú pozitívne účinky na starnúcu pokožku, aj na pleť náchylnú na akné. Retinol je najdostupnejšia forma retinoidov a najlepšia voľba pre citlivú pokožku. Na viditeľné výsledky si počkáte niekoľko mesiacov. Stojí to však za to.

NEAUVIA Retinoids Concentrate sérum

Pleťové sérum proti starnutiu, pomáha redukovať kolagén a elastín. Obohatené retinolovým komplexom 1%. Pôsobí na požu podporou tvorby kolagénu a elastínu, urýchľuje proces obnovy pokožky.  Pravidelné používanie séra vám umožní získať viditeľné výsledky v krátkom čase. Výsledkom jeho použitia bude zvýšenie pružnosti, pevnosti a rovnomerného odtieňa pokožky.

🛒 najlekaren.eu