Bravčová masť je mäkká, biela olejovitá látka, ktorá sa získava zahriatím tuku z ošípaných. Sádlové glyceridy sú mono-, di- a triglyceridy odvodené od sádla, zatiaľ čo sádlový glycerid je iba monoglycerid. Hydrogenované bravčové glyceridy, hydrogenovaný bravčový glycerid a hydrogenovaný bravčový tuk sa vyrábajú pridaním atómov vodíka k opísanému prekurzoru. V kozmetike a výrobkoch osobnej starostlivosti sa masť a zložky pochádzajúce zo sadla používajú pri príprave výrobkov starostlivosti o pleť a make-upu, ako sú ceruzky na obočie, očné linky a rúže.
Prečo sa používa v kozmetike a výrobkoch osobnej starostlivosti?
Nasledujúce funkcie boli hlásené pre bravčovú masť a zložky pochádzajúce z tejto masti.
Stabilizátor emulzie – sadlový glycerid
Prostriedok na úpravu pokožky – zvláčňujúci prostriedok – glycerid z bravčovej masti, hydrogenovaný glycerid z bravčového tuku, hydrogenované glyceridy zo sadla
Prostriedok na úpravu pokožky – okluzívny – bravčová masť, hydrogenovaná bravčová masť
Povrchovo aktívna látka – emulgátor – hydrogenovaný glycerid sadla
Činidlo zvyšujúce viskozitu – nevodné – hydrogenovaná bravčová masť, glycerid sadla, hydrogenovaný glycerid sadla, hydrogenované glyceridy sadla