Lanolín v kozmetike. Záchrana pre popraskané bradavky.

Lanolín sa už dlho používa v starostlivosti o pleť a kozmetickom priemysle ako účinné zmäkčovadlo, bežne používané v telových krémoch a pleťových vodách na zabránenie straty vlhkosti pleti. Veľmi citlivej pleti však môže spôsobiť alergickú reakciu. Ako to teda je s lanolínom?

Čo je Lanolin /lanolínový olej?

Lanolínový olej je mastná žltá látka vyrobená zo sekrétov (kožného tuku) z kožných žliaz oviec na úpravu vlny. Je to prírodný produkt živočíšneho pôvodu zbieraný z odstrihnutej vlny. Nerafinovaný lanolín používajú tisíce rokov rôzne kultúry a rafinovaný lanolín sa používa viac ako sto rokov v mastiach.

Lanolín je voskový ester s dlhým reťazcom, ktorý obsahuje cholesterol, ale má iné zloženie ako ľudský maz. Existujú dve bežné formy: lanolín a lanolínový alkohol. Ten druhý, ktorý sa častejšie používa v starostlivosti o pokožku, ktorej poskytuje hladší pocit. Vďaka vysokému obsahu tuku je lanolín okluzívny, čo znamená, že zabraňuje odparovaniu vody z pokožky (transepidermálna strata vody). Vďaka tomu je pokožka zvlhčená a rýchlo sa uzdravuje.

Lanolín prezývaný aj “vlnený tuk” je sekrét vylučovaný ovčou pokožkou na ochranu ovčieho rúna. Extrahuje sa z ovčej vlny, je zmesou sterolov a alkoholov a ich esterov, ale nie triglicerydov, takže to nie je chemicky tuk. Obaľuje každý vlas, chráni ho pred znečistením, baktériami a inými mikroorganizmami – roztočmi. Používa sa v kozmetike. Má ochranné vlastnosti a zabraňuje vysúšaniu pokožky. Lanolín, ktorý dostaneme kúpiť v lekárni, je zväčša zmes 65% tuku z vlny, 15% parafínového oleja a 20% vody.

Prídavná látka lanolín je vedená v medzinárodnom číselnom systéme v súlade so smernicami EÚ pod skratkou E 913.

Lanolín pravdepodobne už používate

Možno už používate výrobky, ktoré obsahujú lanolínový olej, bez toho, aby ste si to uvedomovali. Mnoho balzamov na pery, pleťových vôd a krémov na bradavky obsahuje látku jantárovej farby, ktorá je obľúbená pre svoju hydratačnú schopnosť.

Výhody lanolínového oleja

Lanolínový olej je známy ako zmäkčovadlo, čo znamená, že pomáha upokojiť suchú alebo dehydratovanú pokožku . Lanolín môže znížiť stratu vody pokožkou o 20 až 30 percent. Hydratuje teda perfektne.  Jednoducho povedané, lanolín je extrémne hydratačný a má schopnosť zjemniť pokožku. Pokožka tak vyzerá zdravá, jemná a nemá po sebe žiadne praskliny ani suché miesta.

Lanolín zmierni vrásky na tvári

Mnoho produktov, ktoré sú ponúkané kvôli svojim výhodám „proti starnutiu“, obsahuje lanolínový olej alebo lanolínový alkohol. To môže viesť kupujúcich k presvedčeniu, že lanolínový olej je schopný bojovať proti jemným vráskam a vráskam. Lanolín dokáže vo vode udržať dvojnásobok svojej hmotnosti. To môže napnúť pokožku a obmedziť výskyt jemných liniek a vrások .

Lanolínový olej na suché vlasy

Vďaka zmäkčovadlu, ktoré zachováva vlhkosť, lanolínový olej môže byť silnou zložkou v boji proti suchých vlasom, ak ho aplikujete na mokré alebo vlhké vlasy. Vtedy dokáže zachytiť vlhkosť. Pri aplikácii na suché vlasy to nebude fungovať, pretože lanolín sám o sebe nedokáže vytvoriť vlhkosť. V produktoch na vlasy sa tak mieša s inými látkami.  Lanolínový olej má voskovitejšiu textúru ako ostatné oleje určené na vlasy.

Lanolínový olej na suché a popraskané pery

Lanolínový olej je účinný na pery z rovnakých dôvodov, prečo pomáha liečiť suchú pokožku a vlasy. Lanolin je schopný preniknúť cez bariéru pier, namiesto iných zložiek, ktoré dodávajú vlhkosť iba do hornej vrstvy pier. Je účinnejší ako bežné balzámy na pery.

Lanolínový olej na popraskané bradavky pri kojení

Je to záchrana pre bradavky. Lanolín vám určite odporučia kamarátky aj lekári v pôrodnici. Lanolín sa odporúča na upokojenie popraskaných bradaviek u dojčiacich žien. Ľudia, ktorí aktívne dojčia, by mali hľadať stopercentne čistý a rafinovaný lanolín. Prípadne kúpiť masť s lanolínom z lekárne. Takýto lanolín je bezpečný aj pre dieťa.

Vedľajšie účinky Lanolínu

Ak zjete veľa lanolínu môže byť jedovatý a jeho voskovitá štruktúra sa môže hromadiť v črevách. Lanolín tiež môže spôsobiť alergickú reakciu u ľudí s citlivou pokožkou. Lanolín je zodpovedný za alergiu na vlnu. Alergické reakcie aj otrava lanolínom sú veľmi zriedkavé.

Príznaky otravy lanolínom môžu byť:

  • hnačka
  • vyrážka
  • opuch a sčervenanie kože
  • vracanie

Príznaky alergickej reakcie na Lanolín:

  • opuch očí, pier, úst a hrdla
  • vyrážka
  • lapanie po dychu

Alternatívne zložky k lanolínu

Existuje mnoho ďalších zložiek, ktoré môžu nahradiť lanolín, aby sa zabránilo transepidermálnej strate vody. Najlacnejšími možnosťami sú vazelína, minerálny olej a parafín. Všetky sú hypoalergénne, ale sú vyrobené z uhľovodíkov z fosílnych palív (,ktoré nemajú dobrú povesť).