Čo je to micelárna voda a ako ju správne používať?

Micelárna voda je viacúčelový výrobok na starostlivosť o pleť, ktorý si obľúbil guru krásy i dermatológovia. Chystáte sa zaradiť micelárne vody do svojej skin care rutiny? Zistite viac o tomto obľúbenom produkte. Čo je to micelárna voda? Ako správne používať micelárnu vodu? Je skutočne dobrá pre pokožku?  Tieto otázky vám dnes zodpovieme. Poďme na to.

Aj keď sa micelárne vody javia ako novinka, opak je pravdou. Vo Francúzsku sa micelárna voda používa už viac ako storočie, a na trh prišla v roku 1913. Číslo jedna si stále drží francúzska (ružová) Bioderma Micellar Water, ktorá odštartovala celú revolúciu a milujú ju make up artisti, blogeri aj dermatológovia po celom svete. Skúšali ste ju?

Dnes sú na trhu desiatky micelárnych vôd od rôznych značiek a v podstate sa zdá, že každá značka, ktorá vyrába skin care má aj svoju micelárnu vodu. Sú cenovo veľmi dostupné a v súčasnosti ich kúpite aj v drogérii.

 

BIODERMA Sensibio H2O micelárna voda pre citlivú pleť 500 ml

  • Šetrné čistenie a odlíčenie pleti a očí.
  • Micely obsiahnuté v jej zložení umožňujú šetrné odstránenie nečistôt.
  • Aktívne upokojujúce zložky zabraňujú nepríjemným pocitom podráždenia pleti.
  • Výborná znášanlivosť s pokožkou.
  • Bez parabénov, bez oplachovania.
  • Hypoalergénna

Benu.skNajLekaren.eu

Čo je to micelárna voda?

Micelárna voda je tekutý čistič na pleť, ktorý obsahuje malé molekuly – tzv.: micely, ktoré sú ľahko rozpustné vo vode a priťahujú olej. To znamená, že olej, maz, make-up a nečistoty sa rýchlo prilepia k micelám, stačí niekoľko ťahov tampónikom namočeným v micelárnej vode. Ďalšou dôležitou zložkou čističa je mäkká voda, čo je voda s nízkou koncentráciou iónov horčíka a vápnika. Tento druh vody sa všeobecne uprednostňuje pri čistení pleti, pretože pleť nevysušuje a nezanecháva žiadne zvyšky nečistôt.  V podstate teda micely priťahujú nečistoty a mäkká voda ich jemne zmýva.

Micelárne vody po správnosti obsahujú vodu, trochu glycerínu a miernu koncentráciu povrchovo aktívnych látok, ktoré pomáhajú odstraňovať nečistoty. Po použití micelárnej vody si ju nemusíte umývať, pretože sa úplne vstrebáva do pokožky a funguje ako toner.

Všetko v jednom produkte. Znie to skvelo.  Tu však nastáva najväčšia otázka:

Je micelárna voda skutočne dobrá pre vašu pokožku?

Micelárna voda je jemná, nealkoholická a bez obsahu olejov a chemikálií, ktoré zbytočne zaťažujú pleť. Neobsahuje žiadne ťažké mydlá ani čističe, ktoré pokožku príliš vysušujú. V zásade sú micelárne vody veľmi šetrné k pokožke a nemali by spôsobovať žiadne “škody”. Na druhú stranu, micelárne vody neobsahujú žiadne prísady navyše a preto nemusia odstrániť všetky stopy make-upu. Výrobcovia už priniesli na trh aj dvojfázové micelárne vody s olejom, ktoré dobre odličujú – stráca sa tu však prvotná pointa tohto produktu.

Micelárne vody sú praktický produkt na rýchle odlíčenie, čistenie a tonizáciu – práve preto sú využívané najmä na módnych prehliadkach, pri foteniach a pod. Do každodennej skin care rutiny by nemali patriť. Pre pleť je oveľa lepšie ak si vyberiete vhodný odličovač, čistič a toner. Sú však skvelou alternatívou ako núdzovka pri cestovaní, po tréningu vo fitku, alebo na večer, keď sa vrátite z diskotéky a chcete ísť rovno spať. Vtedy je samozrejme lepšie použiť micelárnu vodu, ako ísť spať nalíčená.

Pre aký typ pleti sú micelárne vody vhodné?

Micelárne vody sú spravidla vhodné pre citlivú, suchú až normálnu pleť. Nie je to najlepší čistiaci prostriedok na mastnú alebo aknóznu pleť. Pri takomto type pleti je lepšie používať silnejšie čističe na tvár a vyhnúť sa olejom.  Na trhu dnes už nájdete špeciálne micelárne vody pre aknóznu pleť.

 

CLARINS Micelárna voda pre citlivú pleť 200ML

  • šetrne čistí pleť,
  • nenarušuje prirodzený ochranný film kože,
  • hydratuje a vyživuje pleť,
  • upokojuje ju a zjemňuje,
  • pripravuje ju na následnú starostlivosť,
  • vhodná pre všetky typy pleti, vrátane citlivej.

Do e-shopu

 

Ako správne používať micelárnu vodu?

Je to viac ako jednoduché. Naneste micelárnu vodu na kozmetický tampón a prechádzajte ňou pleť. Keď je tampón špinavý, navlhčite nový a proces opakujte, až kým nebudete mať po prebehnutí tváre čistý kozmetický tampón. Vtedy viete, že pleti by už nemali byť nečistoty. Na miestach, kde máte odolný make up sa zastavte a tampón jemným tlakom pridržte. Pomôže to lepšie a rýchlejšie rozpustiť make up.

Pozor. Micelárna voda neodstráni ťažký make-up, ale je skvelá na odlíčenie základného make-upu, vyčistenie pleti a osvieženie bez vysušenia. Ak nosíte silný make up, bude potrbné nájsť si lepší odličovač, napríklad na báze oleja a micelárnu vodu použiť až v ďalšom kroku.

Micelárne vody by v zásade nemali zhoršiť stav pleti, avšak neboli navrhnuté pre každodenné použitie. Pri každodennom používaní tak môžu micely obsiahnuté vo vode podráždiť pleť a v konečnom dôsledku pleť presušiť a spôsobiť akné. Ak vám micelárne vody vyhovujú, odporúčame ich po použití z pleti opláchnuť a dopriať pokožke kvalitnú tonizáciu, napríklad v podobe ružovej vody.

Výhody používania micelárnej vody

1. Micelárna voda s obsahom glycerínu, podporuje hydratáciu pokožky

2. Odstraňuje nečistoty, ľahký make up aj prebytočný pleťový maz

3. Pleť tonizuje

4. Na trhu nájdete vhodnú micelárnu vodu pre všetky typy pleti, aj dvojfázové micelárky, ktoré dobre odličujú odolný make up.

5. Môže pomôcť znížiť zápal a podráždenie pokožky

6. Je to prenosný a praktický produkt

Aj keď micelárna voda existuje už dlho, stala sa populárnou až v posledných niekoľkých rokoch. Používate micelárnu vodu?

Biolaven Organic PRÍRODNÁ Micelárna voda 200 ml

  • Hydratačné a upokojujúce zložky
  • Levanduľový éterický olej - antiseptické vlastnosti.
  • Veľmi šetrné čistenie aj citlivého očného okolia.
  • Zloženie je prírodné a vegánske.
  • Biolaven Micelárna voda získala ocenenie "Dokonalosť roka 2015" poľského časopisu Twój Styl.

Kúpiť na Bionatural.sk