Esenciálne oleje v starostlivosti o pleť

Esenciálne oleje sú v súčasnosti horúcou témou, šíri sa obrovské množstvo dezinformácií, ktoré sú veľmi škodlivé pre esenciálne oleje, starostlivosť o pleť a prírodnú medicínu. Je to tiež veľmi škodlivé pre ľudí – existuje veľa ľudí, ktorí potrebujú terapeutické, liečivé a kozmetické výhody esenciálnych olejov. Esenciálne oleje sú silné a mimoriadne účinné, ale môžu sa použiť aj nesprávne alebo môžu byť falšované a môžu byť škodlivé.

Čisté, organické esenciálne oleje vytvorené profesionálne pomáhajú pokožke v správnej funkcii a zdraví. Esenciálne oleje obsahujú obrovské množstvo liečivých a podporných účinkov na pokožku a vyznačujú sa najdôležitejšími antioxidačnými vlastnosťami[1]. Musia sa používať v špecifických koncentráciách, musia byť čisté, organické a nefalšované a nesmú byť po dobe použiteľnosti. To je miesto, kde sa veľa značiek a produktov mýli a esenciálne oleje sú nesprávne obviňované. Keď sa EO použijú v príliš vysokej koncentrácii, alebo ak sa použije nečistý, oxidovaný alebo falošný esenciálny olej, môžu byť senzibilizujúce, nebezpečné a škodlivé pre vaše zdravie. Esenciálne oleje, ktoré boli falšované, nie sú esenciálne oleje.

Esenciálne oleje obsahujú potenciálne alergény. Nie sú však senzibilizujúce pre všetkých ľudí – v skutočnosti väčšina ľudí nemá problém s čistým, organickým a nefalšovaným EO a považuje čistý, organický EO za mimoriadne terapeutický, protizápalový[2] a regeneračný[3] na pokožku. [4] ako aj aknózne kožné ochorenia[5]. Molekuly, ktoré sú pre niektorých potenciálnym spúšťačom, sú rovnaké molekuly, ktoré poskytujú mimoriadny úžitok väčšine. Esenciálne oleje nemusia byť úplne pre každého – ale žiadna zložka starostlivosti o pleť na svete nie je pre každého.

Esenciálne oleje sú mimoriadne komplexné a silné a musia byť formulované profesionálne.

Áno, sú esenciálne oleje, ktoré môžu byť nebezpečné pri nesprávnom použití, alebo niektoré, ktorým by ste sa mali v tehotenstve vyhýbať, to platí najmä pre vnútorné užívanie týchto éterických olejov (čo by sa nemalo robiť), alebo keď sa niektoré éterické oleje používajú nevhodne lokálne, alebo „úhľadný“.

Esenciálne oleje sú celé, kompletné rastlinné zlúčeniny. Obsahujú životnú silu rastliny, vďaka čomu sú prospešné a silné. V rámci ich dynamickej zmesi sú mimoriadne prospešné molekuly aj tým, čo môže spôsobiť citlivosť a možné podráždenie.

Pre tých ľudí, ktorí majú extrémne citlivú pokožku a/alebo kožné problémy, áno, EO by sa mali najskôr vyhnúť, aby ste zistili, čo sa deje s pokožkou. Citlivá pleť nie je typ, je to stav, ktorý sa dá v konečnom dôsledku vyliečiť, ale ak je stav aktívny, je potrebné vyhnúť sa mnohým zložkám, aby sa zistilo, čo sa deje vo vnútri a na povrchu pokožky. To je dôvod, prečo, ako pri každom novom produkte, by ste si mali najskôr urobiť kožný test.

Kvalita a zloženie sú kľúčové. Vždy. Ako sme už diskutovali, účinnosť esenciálnych olejov v starostlivosti o pleť súvisí s niekoľkými aspektmi; čistota/kvalita, skladovateľnosť/stabilita/oxidácia a riedenie EO vo formulácii. Mnohé esenciálne oleje sú protizápalové[6] s antioxidačnými[7] výhodami, ale musia sa používať v presnej koncentrácii, aby boli prospešné pre pokožku. Neskúsené značky môžu zvýšiť množstvo EO, aby pokryli prirodzenú arómu orechov a semien, čím sa koncentrácia často stáva príliš vysokou pre aktuálne terapeutické výhody. Je to šmykľavý svah so značkami, ktoré vyrábajú „prírodné“ produkty, no vyhovuje im to bez správneho zloženia alebo skúseností s vývojom prírodnej kozmetiky. Keď niektoré značky obsahujú vysokokvalitné organické esenciálne oleje, môžu byť stále zle formulované, čo môže spôsobiť, že EO prejde z prospešného na senzibilizáciu alebo podráždenie. Nie vždy sú na vine EO. Môže to byť formulácia EO, nízka kvalita a/alebo oxidované EO/exspirované EO.

ESENCIÁLNE OLEJE MAJÚ ŽIVOTNOSŤ

EO, rovnako ako každý čistý olej, majú trvanlivosť a časom sa degradujú, s výnimkou pačuli, vetiveru a santalového dreva, ktoré sa vekom skutočne zlepšujú. Esenciálne oleje by sa mali skladovať na chladnom, tmavom mieste alebo dokonca v chladničke. Vystavenie pokazeným esenciálnym olejom môže[8] spôsobiť kožné vyrážky a závažnejšie alergické reakcie.

Toto sú niektoré bežné alergény v esenciálnych olejoch, ale možno ich nájsť aj ako „izoláty“, čo sú molekuly odstránené/izolované z prírodného vonného materiálu a možno ich pridať do produktov na vôňu a konzerváciu:

Linalool, ktorý sa prirodzene nachádza v levanduli a helichrysum a je veľmi stabilný, Limonene, Geraniol, ktorý sa prirodzene nachádza v pelargónii a grapefruite a menej stabilný, Farnesol, Benzyl Benzoate – keď je na etiketách označený ako „prírodné zložky esenciálnych olejov“, toto sú právne označenia vyžadované EÚ, že uvedené alergény sú už V RÁMCI esenciálnych olejov, nie izoláty pridané do prípravku.

Okrem aditív mnohé spoločnosti (zvyčajne z nákladovo efektívnych dôvodov) vydávajú jeden esenciálny olej za iný[9]. To ovplyvňuje nielen integritu EO a jeho terapeutický potenciál, ale môže to skutočne zvýšiť možnosť citlivosti a alergickej reakcie.

 

[1] Aruoma O.I. Free radicals, oxidative stress, and antioxidants in human health and disease. J. Am. Oil Chem. Soc. 1998;75:199–212. doi: 10.1007/s11746-998-0032-9.
[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874117300120
[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214008517300068
[4] http://www.journalrepository.org/media/journals/EJMP_13/2012/Dec/1354795022-Bertuzzi%20et%20al_312012EJMP1987.pdf
[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18838824
[6] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S221400851730010X
[7] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167732215303834
[8] http://info.achs.edu/blog/debunking-dangerous-myths-about-essential-oils
[9] https://westcoastaromatherapy.com/wp-content/uploads/2016/03/The-Adulteration-of-Essential-Oils.pdf
[10] 1/12/18 Essential Oils And Their Single Compounds In Cosmetics – A Critical Review- Asja Sarkic and Iris Stappen, Department of Pharmaceutical Chemistry, University of Vienna
[11] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1011134416310016
[12] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10082788