Tehotenské akné: starostlivosť o pleť v tehotenstve a liečba akné

Tehotenské akné je častým prejavom najmä v prvom a druhom trimestri, no zapálené akné môže byť počas celého tehotenstva. Nebojte sa, dá sa bezpečne liečiť a eliminovať ho môže aj správna starostlivosť.

Ženy, ktoré sú náchylné na vyrážky počas menštruácie, majú  väčšiu pravdepodobnosť akné v tehotenstve. Tehotenské a popôrodné akné sú našťastie väčšinou dočasné. Pravdepodobne sa pleť  upraví, akonáhle sa vaše hormóny vrátia do normálu.

Čo je to tehotenské akné?

Tehotenské akné nie je zvláštna forma akné. Niektoré ženy jednoducho majú problémy s akné počas tehotenstva. Môžu za to hormóny, citlivejšia pokožka alebo viac kožného mazu.  Je dôležité najmä zmeniť starostlivosť o pleť. Potreby vašej pleti sa v tehotenstve zmenili.

Starostlivosť o pleť s akné v tehotenstve

  1. Problémové oblasti umyte jemným čistiacim prostriedkom. Dvakrát denne si rukami umyte tvár jemným čističom a teplou vodou.
  2. Vyhýbajte sa nešetrným výrobkom, ako sú pleťové pílingy, adstringenty a masky, pretože majú tendenciu dráždiť pokožku, čo môže akné zhoršovať.
  3. Nadmerné umývanie a drhnutie môže  podráždiť pokožku. Pleť čistite jemne, ako keby ste čistili balón.
  4. Umývajte si často aj vlasy. Ak máte sklon k tvorbe akné okolo línie vlasov, šampónujte si vlasy každý deň.
  5. Nevytláčajte si vyrážky! Môže to spôsobiť infekciu alebo zjazvenie.
    Vyhnite sa dráždivým látkam.
  6. Nepoužívajte mastnú ani “ťažkú” kozmetiku, krémy na opaľovanie si vyberte pre citlivú pleť, a výrobky na úpravu vlasov nestriekajte na tvár.  Používajte výrobky označené na nekomedogénnej báze, čo znamená, že je menej pravdepodobné, že spôsobia akné a že neupchávajú póry.
  7. Sledujte, čo sa dotýka vašej pokožky. Udržujte svoje vlasy čisté a vypnuté z tváre.  Dezinfikujte aj svoj telefón.
  8. Problémom môže byť aj tesné oblečenie alebo čiapky, najmä ak sa potíte. Pot a oleje môžu prispievať k vzniku akné.
  9. Udržujte svoju pokožku hydratovanú pitím vyčistenej vody. Vynechajte sýtené nápoje a príliš veľa kofeínu.
  10. Doprajte si čas na odpočinok a relaxáciu. Stres a únava môžu byť spúšťačom akné.
  11. Často obmieňajte obliečky na vankúš a uteráky.
  12. Nedotýkajte sa tváre. Môžete si na pleť zaniesť baktérie.

Skingo TIP:

CERAVE Hydratačná čistiaca emulzia

 

Čistiaca krémová emulzia. Čistí a hydratuje bez toho, aby bola narušená ochranná bariéra pokožky tváre a tela. Na normálnu až suchú pleť a pokožku tela. S obsahom 3 esenciálnych ceramidov a kyseliny hyalurónovej. Bez mydla. Bez parfumácie. Hypoalergénna. 

 

🛒 Do obchodu

Kozmetika na akné v tehotenstve

Vo všeobecnosti platí, že väčšina produktov určená na citlivú pleť sú vhodné aj pre tehotné, no vždy sa radšej poraďte s lekárnikom v lekárni. Ronako tak sa poraďte aj o zložení produktov určených na akné. Počas tehotenstvá možno oceníte prírodnú kozmetiku a oleje. 

Vyskúšajte:

Toto radšej nie:

  • Retinoly a retinoidy (nepoužívajte tie na predpis, ani tie voľne dostupné)
  • Benzoylperoxid (môžete používať ale iba v obmedzenom množstve a na obmedzený čas)
  • Kyselina salicylová (môžete používať ale iba v obmedzenom množstve a na obmedzený čas)

Skingo TIP:

SUDOCREM Multi-expert ochranný krém

Sudokrém je všestranný pomocník s obsahom zinku. Čo mnoho ľudí nevie je že dokáže cez noc stiahnuť zapálené akné. Používajte ho lokálne na akné počas tehotenstva.  Využijete ho aj po pôrode na plienkovú dermatitídu bábätka. 

 

🛒 Do obchodu

Nezabudnite na SPF

Pleť je v tehotenstve náchylnejšia na tvorbu pigmentových škvŕn. Preto nezabúdajte nosiť na deň krém s SPF. Pravdepodobne vám viac bude vyhovovať minerálne SPF. Všetko o SPF na tvár si prečítate v našom článku. 

 

Lieky na akné v tehotenstve radšej neberte

Lieky sa samozrejme môžu použiť aj na liečbu akné v tehotenstve, ale akýkoľvek liek počas tehotenstva  môže ovplyvniť vaše dieťa. Radšej si vyberte krém na akné. Väčšina zložiek v krémoch a kozmetických prípravkoch na akné, ktoré sa dajú kúpiť v lekárni, sú pre tehotné bezpečné.  Cez pokožku sa vstrebáva len malé množstvo a zložky by tak nemali predstavovať riziko pre vyvíjajúce sa dieťa. 

Všeobecne sa ošetrenie pokožky obsahujúce erytromycín a klindamycín  považuje za bezpečné. Bezpečnosť používania benzoylperoxidu na liečbu tehotenského akné nebola stanovená. Táto liečba by sa mala použiť, iba ak je to nevyhnutné.

Počas tehotenstva je potrebné sa vyhýbať liekom na akné, o ktorých je známe, že spôsobujú vrodené chyby – vrátane perorálneho izotretinoínu a topických retinoidov.

Ak máte obavy z akné na tehotenstve, obráťte sa na svojho dermatológa alebo svojho všeobecného lekára. Spoločne môžete zvážiť prínosy a riziká rôznych možností liečby. Myslíme si, že dobre zvolenou kozmetikou a starostlivosťou viete svoje zapálené akné zmierniť.

Vyskúšajte na liečbu

ABC Tea tree oil originál čajovníkový olej 100%

Tea Tree olej je obľúbený pre jeho protiplesňové, antiseptické a antivírusové vlastnosti. Je mimoriadne účinný na liečbu akné. Používajte ho lokálne.

 

🛒 Do obchodu

Najpoužívanejšie zložky na akné. Prehľad toho, čo v tehotenstve môžete a čo nie:

Adapalén: Väčšina odborníkov odporúča ukončiť túto liečbu počas tehotenstva.

Antibiotiká (nanášané na svoju pokožku): Aplikácia klindamycínu počas tehotenstva sa považuje za bezpečnú. Pred použitím v tehotenstve je najlepšie sa poradiť so svojím gynekológom alebo dermatológom.

Antibiotiká (užívané ústne): Cefadroxil je antibiotikum, ktoré pomáha odstraňovať silné akné. Vedci nezaznamenali vrodené chyby pri podávaní veľkého množstva tohto antibiotika gravidným zvieratám.

Antibiotiká, ktoré sa často používajú na liečbu akné, ako sú azitromycín a klaritromycín, sa tiež zdajú byť bezpečné počas tehotenstva. Niekoľkým ženám sa však počas užívania jednej z nich narodilo dieťa s vrodenou chybou. S určitosťou nevieme, či antibiotikum spôsobilo vrodenú chybu.

Kyselina azelaová: Považuje sa to za bezpečné počas tehotenstva. V štúdiách na zvieratách vedci nevideli vrodené chyby.

Benzoylperoxid: Odborníci tvrdia, že pri liečbe akné, ktorú si môžete kúpiť bez lekárskeho predpisu, sa dá bezpečne používať v obmedzenom množstve. Z tohto dôvodu by ste sa mali pred použitím v tehotenstve porozprávať so svojím pôrodníkom alebo dermatológom.

Kyselina salicylová: Kyselina salicylová, ktorá sa často nachádza v liečbe akné, ktorú si môžete kúpiť bez lekárskeho predpisu, sa všeobecne považuje za bezpečnú, ak sa používa po obmedzenú dobu. Z tohto dôvodu by ste sa pred použitím počas tehotenstva mali porozprávať so svojím pôrodníkom alebo dermatológom.

Tretinoín: Väčšina odborníkov odporúča ukončiť túto liečbu počas tehotenstva.

Laserová a svetelná terapia akné v tehotenstve

Lasery sa používajú na bezpečné ošetrenie zdravotných stavov tehotných žien. Preto sú lasery považované za relatívne bezpečné pre tehotné ženy.

Ak uvažujete o použití laseru alebo svetla na ošetrenie akné počas tehotenstva, dohodnite si najskôr návštevu dermatológa. Existuje veľa rôznych druhov laserov a svetelných terapií. Niektoré vyžadujú znecitlivujúce riešenie alebo liek, ktorý by mohol mať vplyv na vaše dieťa.