Zatočte s upchatými pórmi – vyskúšajte domáce masky na odstránenie čiernych bodiek

Akné je nepríjemné nielen v dospievajúcom veku, ale vie potrápiť aj dospelých. Nepekné čierne bodky sú veľmi nepríjemné, pretože pokiaľ sa s nimi nezaobchádza, ako by sa malo, môžete mať pocit, že sa ich nikdy nezbavíte.

Čo sú to tie čierne bodky?

Na rozdiel od bielych bodiek, čierne bodky sa tvoria, keď sa upchajú vlasové folikuly v koži. Každý folikul obsahuje jeden vlas a mazovú žľazu produkujúcu maz, ktorý pomáha udržiavať vašu pokožku jemnú a hebkú. Odumreté kožné bunky a maz sa zhromaždia v otvore kožného folikulu, čo spôsobí tvorbu hrbolčeka. Tento dermatologický jav sa nazýva komedon. Pokiaľ je koža nad hrbolčekom uzavretá, nazývame ho „biela hlavička“. Ak sa koža nad hrbolčekom poruší a je vystavená vzduchu, bude vyzerať čierno – preto sa nazýva čierna bodka.

Čierne bodky sa často tvoria tam, kde prebytočný maz upcháva póry na tvári – v záhyboch, okolo pier a okolo nosa či na nose. Kedysi existovali len dva spôsoby, ako sa zbaviť čiernych bodiek: buď ste použili peeling na tvár, alebo ste zaplatili kozmetičke kopec peňazí, aby sa o vašu pleť postarala.

Predtým, ako sa objednáte k dermatológovi alebo ku kozmetičke, vyskúšajte si doma urobiť vlastnú masku na odstránenie čiernych bodiek. Niekoľko masiek na vyskúšanie vám prinášame aj my:

1. Želatína a mlieko

Z každej prísady si naberte 1 polievkovú lyžicu a zmes miešajte v miske vhodnej do mikrovlnnej rúry, kým nebude úplne rozpustená. Následne dáme misku do mikrovlnky na 5 až 10 sekúnd, necháme ju trochu vychladnúť a vyskúšame teplotu na ruke (nikdy nie na tvári!). Zmes si potom votrite do pokožky, nechajte ju aspoň 10 minút pôsobiť, zaschnúť a jednoducho ju zlúpnite.

2. Vaječný bielok a citrónová alebo limetková šťava

V miske zmiešame vaječný bielok a lyžicu citrónovej alebo limetkovej šťavy. Túto zmes si naneste na nos alebo kdekoľvek, kde vás trápia čierne bodky. Na vrstvu zmesi z bielka jemne pritlačte obrúsok a opäť naň naneste trochu vaječného bielka, aby držalo na mieste, a nechajte ho zaschnúť, prípadne môžete počkať 5 minút medzi vrstvami vaječného bielka bez vreckovky. Keď je úplne suchá, pomaly ju odlepte.

3. Med a mlieko

Zmiešajte lyžicu každého z nich a naneste na čierne bodky. Nechajte 10 až 15 minút pôsobiť, potom masku pomaly odlepte.

Nech už vyskúšate ktorúkoľvek z týchto masiek na čierne bodky, skúste si póry potrieť trochou citrónovej šťavy, aby ste ich uzavreli. Dôležité upozornenie: Nepoužívajte tieto zmesi príliš často, pretože vysušia vašu pokožku a spôsobia, že vaše žľazy budú produkovať ešte viac mazu.