Ako sa starať o pleť, ak máte psoriázu?

Trápi vás psoriáza. Starostlivosť o pokožku so psoriázou je špecifická, no dokáže zázraky. Máme pre vás overené rady pre zdravú a čistú pokožku.

Čo je to Psoriáza?

Psoriáza je kožné ochorenie, ktoré spôsobuje červené, svrbivé šupinaté škvrny, najčastejšie na kolenách, lakťoch, trupu a pokožke hlavy. Psoriáza je bežné, dlhodobé (chronické) ochorenie, ktoré sa nedá vyliečiť. Má tendenciu prechádzať cyklami, vzplanúť niekoľko týždňov alebo mesiacov, potom na chvíľu ustúpi alebo sa dostane do remisie.

Príznaky Psoriázy?

  • Červené škvrny na koži pokryté hrubými, striebristými šupinami
  • Malé škvrny na škále (bežne sa vyskytujú u detí)
  • Suchá, popraskaná koža, ktorá môže krvácať alebo svrbieť
  • Svrbenie, pálenie alebo bolestivosť
  • Zahustené, jamkové alebo vyvýšené nechty
  • Opuchnuté a stuhnuté kĺby

Národná nadácia pre psoriázu pritom tvrdí, že asi polovica všetkých ľudí so psoriázou má príznaky postihujúce nechty, ktoré môžu zahŕňať zmenu farby nechtov, ich zhrubnutie, oddelenie nechtu a tvorbu jamiek alebo dier. Pomôcť vám môžu spevňovače nechtov, ktoré majú mliečnu farbu a časté používanie olejčekov.

Starostlivosť o pleť so Psoriázou?

Odporúčame čistiacie prípravky CeraVe. Sú dostupné v mnohých drogériách. Poskytujú pokožke ceramidy, ktoré pomáhajú vyvážiť prirodzenú hydratáciu pleti

Tipy na každodennú liečbu psoriázy:

  • pleť čistite a hydratujte iba raz denne, predídete jej vysušeniu,
  • pri čistení pleti použite mäkkú handričku alebo ruky; nikdy nepoužívajte lufu, pretože drhnutie pokožky môže zhoršiť príznaky psoriázy,
  • ak máte psoriázu na tvári, neodporúča sa používať príliš agresívne tonikum, pretože vám môže priťažiť,
  • počas zimného obdobia začnite používať hydratačný krém s ľahším zložením, pretože vysušenú pokožku lepšie hydratuje,
  • na psoriázu na temene hlavy odporúčame dechtové šampóny DHS alebo šampóny s obsahom kyseliny salicylovej. Alebo steroidný šampón, ktorý vám predpíše váš dermatológ.

 

Liečbu psoriázy začnite zvnútra

Psoriáza a jej liečba neprebiehajú len zvonku. Stravujete sa zdravo a vyvážene, aby ste udržiavali zápal a príznaky pod kontrolou. Do svojho jedálnička zaraďte lososa a vlašské orechy, bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú zmierniť zápaly a udržiavajú zdravé srdce. Užívajte tiež doplnky omega-3. Sú skvelé na zápalové stavy, najmä na psoriázu, pomáhajú vyrovnať hladinu cholesterolu a zlepšujú štruktúru pokožky. Obzvlášť dôležité je užívať výživové doplnky pre zdravé srdce, pretože ľudia so psoriázou majú podľa Národnej nadácie pre psoriázu o 58 percent väčšiu šancu, že utrpia kardiovaskulárnu príhodu, akou je srdcový infarkt.

Spúšťačom psoriázy môže byť tiež stres a alkohol. Odporúčame sa im vyhýbať.  Národná nadácia pre psoriázu poznamenáva, že alkohol môže narúšať liečbu psoriázy a v kombinácii s mnohými liekmi na psoriázu spôsobuje vedľajšie účinky. Navyše, podľa Národného inštitútu pre zneužívanie alkoholu a alkoholizmus môže alkohol zmeniť spôsob, akým prežívate a zvládate stres.

Skúste, čo u vás zafunguje

A aká je najlepšia rada? Obráťte sa na svojho dermatológa a nájdite pre vás tú najvhodnejšiu liečbu.