Vitamín C na tvár? Všetko, čo potrebujete vedieť, ak chcete začať používať pleťové sérum s vitamínom C.

Séra s vitamínom C sú legendárne z jednouchého dôvodu: Skutočne a rýchlo fungujú. Nerovnomerný tón pleti, drsná textúra, jemné linky, jazvy po akné, mdlá pleť – môžete pomenovať takmer akýkoľvek všeobecný problém s pokožkou a existuje veľká šanca, že odporúčaným spôsobom liečby je vitamín C. Ako však táto zložka pôsobí na pokožku?

Vit C hrá zásadnú úlohu pri zabudovaní aminokyseliny prolínu do kolagénu a podieľa sa na tvorbe elastínu. Pomáha tak zmierňovať starnutie pleti. Vitamín C premieňa inaktivovaný vitamín E späť na aktívnu antioxidačnú formu vitamínu E a tak v spoločnej kombinácii chránia pleť pred voľnými radikálmi a zlepšujú odolnosť pleti. Vitamín C tiež chráni vitamín A pred oxidáciou, zlepšuje výhody B12 a kompenzuje nedostatok kyseliny pantoténovej, ďalšieho vitamínu B, čím urýchľuje hojenie pokožky.

Čo je vitamín C a ako pôsobí na pokožku?

Pokiaľ ide o pokožku, je vitamín C silným antioxidantom, ktorý dokáže neutralizovať voľné radikály. Vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam pomáha vitamín C prirodzenému procesu regenerácie pokožky, ktorý pomáha telu opravovať poškodené bunky pokožky.

Rovnako ako konzumácia potravín bohatých na antioxidanty pomáha telu v boji proti voľným radikálom, vitamín C (a ďalšie antioxidanty) robí to isté pre vašu pokožku tým, že pomáha pokožke predchádzať “každodenným škodcom”, ako je poškodenie UV žiarením a vystavenie sa znečistenému ovzdušiu. Vitamín C pomáha udržiavať bunky pokožky zdravé.

Vitamínu C má veľa ďalších liečivých výhod. Významne zmierňuje proces starnutia pokožky, doslova pomáha udržať príznaky predčasného starnutia na uzde. Pri lokálnom použití vitamínu C sa pokožka lieči sama urýchlením produkcie kolagénu a elastínu. Kolagén a elastín sú prirodzene sa vyskytujúce bielkovinové vlákna, ktoré pomáhajú udržiavať pokožku tučnú a pevnú. Aktuálny vitamín C tak môže pomôcť zabrániť produkcii kolagénu a zabrániť tak predčasnému starnutiu pokožky.

Ďalšia skvelá vec na zložke vitamín C: Dokáže inhibovať produkciu melanínu vo vašej pokožke, čo spôsobuje zmiernenia sfarbenia pokožky, ako sú tmavé škvrny a hyperpigmentácia. Pri ďalšom lokálnom používaní môže vitamín C zmierniť už vzniknuté škvrny. Napríklad škvrny po akné.

Kedy používať vitamín C?

  • Všetky typy pleti
  • Pri strate kolagénu
  • Pri rozptýlenom začervenaní (rosacea)
  • Pre urýchlenie hojenia a uzdravenia pokožky
  • Pri zvýšenej pigmentácii, pigmentovým škvrnám, pehám
  • Pri starnutí pokožky

Typy vitamínu C nachádzajúce sa v kozmetických formuláciách:

  • L Kyselina askorbová
  • Kyselina askorbová
  • Askorbyl palmitát
  • Askorbylfosforečnan horečnatý
  • Askorbyl di-palmitát

Ktorú formu vitamínu C si vybrať?

Kyselina askorbová

Interaguje s vitamínom E a inými antioxidantmi rozpustnými v tukoch, ktoré sa nachádzajú v bunkách v oblastiach bohatých na lipidy (v bunkovej membráne). Spoločne sa viažu na voľné radikály skôr, ako majú radikály šancu poškodiť tkanivo a tým chránia pleť proti vonkajším vplyvom. Táto formulácia sa hodí skôr pre mladšie ročníky, žijúce v meste a vedúce aktívny život.

L Kyselina askorbová

L Kyselina askorbová je verzia kyseliny askorbovej obalená lipidmi (olejmi) – zvyčajne vitamín E. Je silný lapač voľných radikálov (antioxidant), najmä ak je obohatený o bioflavonoidy. Opäť odporúčame pre všetkých, ktorí potrebujú ochrániť svoju pleť pred vonkajšími vplyvmi. Táto formulácia sa hodí skôr pre mladšie ročníky, žijúce v meste a vedúce aktívny život. Avšak ak máte citlivú pleť, zvážte použitie tejto formy vitamínu C. Kyselina askorbová je nevhodná pre ľudí s citlivou pokožkou kvôli svojej exfoliačnej aktivite.

Askorbylpalmitát

Táto formulácia je inhibítor tyrozinázy. Inhibíciou enzýmu tyrozinázy sa priamo ovplyvňuje tvorba pigmentu melanínu. Preto je účinnou účinnou látkou v prípravkoch na zosvetlenie pokožky. Odporúča sa používať v prípade, ak vás trápia pigmentové škvrny. Či už zo slnka, alebo spôsobené starnutím pokožky.


Magnézium askorbylfosfát

Magnézium askorbylfosfát pôsobí ako zosilňovač produkcie kolagénu typu 3. Zdá sa, že posilňuje vlákna kolagénu a zvyšuje ich odolnosť. Táto forma vitamínu C sa ľahšie vstrebáva do kožných buniek ako kyselina askorbová. Tento typ vitamínu C sa metabolizmom premieňa na kyselinu askorbovú a ďalšie dôležité zložky, ako sú horčík a fosfor (veľmi dôležité mikroživiny). Vďaka svojej schopnosti posilniť produkciu kolagénu sa odporúča najmä starnúcej pleti. Ascorbyl horečnatý fosfát je vhodnejší pre jemnú pokožku s / a problémami s pigmentáciou.

Ascorbyl di-palmitát

Najúčinnejšia forma vitamínu C, ktorá je dnes v kozmetike k dispozícii. Ascorbyl di-palmitát je rozpustný v oleji, ľahko sa vstrebáva do aktívnych vrstiev pokožky a pôsobí ako silný prostriedok proti podráždeniu pleti. Chráni bunkové membrány a zvyšuje odolnosť pokožky pred škodlivými účinkami slnka. Bol vyvinutý na účinné ošetrenie starnúcej pleti, ktorú trápi pigmentácia. Rovnako však pomáha, ak vás trápia pehy zo slnka alebo si jendoducho chcete dlhodobo udržať zdravú, odolnú pokožku.

Ako pridať vitamín C do svojej kozmetickej rutiny?

Kľúčom k správnemu zaradeniu do rutiny, je vybrať si správnu formu vitamínu C, ktoré konkrétny produkt obsahuje. Najčastejšie ľudia obľubujú kyselinu askorbová (v zložení nájdete aj ako L-askorb), ktorá je najstabilnejšou a najúčinnejšou formou vitamínu C v starostlivosti o pokožku.

Najlepším produktom starostlivosti o pleť s vitamínom C je sérum, pretože séra sú účinnejšie ako krémy alebo tonery. Navyše, pridanie vitamínu E do séra je skvelý spôsob ako zvýšiť účinnosť a zároveň byť šetrný k pokožke. Preto veľmi často nájdete tieto dva antioxidanty formulované v sérach.

Vitamín C sa rozkladá, keď je vystavený svetlu alebo vzduchu, takže obaly z tmavého skla pomáhajú udržiavať jeho stabilitu (a teda účinnosť).

Spravidla platí, že všetky séra, a teda aj tie s vitamínom C by mali ísť na pokožky ešte pred krémom.

Ak začínate používať vitamín C vo svojej rutine, odporúčame postupovať pomaly a začať s nižšou koncentráciou a neskôr pridávať koncentráciu smerom nahor, keď si vaša pokožka zvykne.

Päťpercentné séra sú všeobecne dostatočne jemné na citlivú pokožku a zároveň dostatočne účinné, aby ste videli efekt. Koncentráciu môžete zvyšovať až k 20%, ktoré budú rýchlejšie pôsobiť na zosvetlenie a zlepšenie pigmentácie.

Ako skladovať sérum s vitamínom C?

Sérum s Vitamínom C skladujte na chladnom a tmavom mieste (napríklad v chladničke) Takéto sérum by malo byť v tmavom skle – obale, do ktorého nepreniká slnko.

Aká je trvanlivosť vitamínu C v kozmetike?

Napriek tvrdeniam o vynikajúcej stabilizácii, všetok vitamín C stratí silu po šiestich mesiacoch (aj keď zostane chladný a chránený pred priamym slnečným žiarením). Ak si kúpite sérum, ktoré nemení farbu vôbec po celé mesiace, pravdepodobne má v prvom rade veľmi málo Vit C.

Ako kombinovať vitamín C v kozmetike?

Ak používate vitamín C v kozmetike, používajte na deň krém s SPF.

Ak máte citlivú pleť, neodporúča sa kombinácia s Niacinamídom. Niekomu (napríklad mne) takáto kombinácia nevadí. Ak chcete používať aj niacinamíd, tak ich používajte oddelene, teda napríklad: Niacinamíd večer a Cčko ráno.

 


Leave a Reply0