Večná ženská dilema: Ako často by ste si mali umývať vlasy?

“Ako často si mám umývať vlasy?” To je jedna z najčastejších otázok, na ktorú však neexistuje jednoznačná a univerzálna odpoveď. Rovnako, ako používate rôzne šampóny na rôzne typy vlasov, aj pri umývaní sa treba riadiť odlišnými pravidlami. Vlasy sa umývajú v závislosti od typu vlasov.

Umývanie vlasov nie je univerzálny proces. Naše vlasy nie sú rovnaké a potrebujú špeciálnu starostlivosť. Hľadanie toho, čo pre vás funguje najlepšie – či už ide o správny šampón, alebo frekvenciu umývania, nás môže stáť nejaký čas.

Ako často si umývať vlasy?

Umývanie vlasov je dôležité pre rast vlasov, pričom platí, že ich časté neumývanie môže viesť k problémom so suchou pokožkou, zamotávaním vlasov a v konečnom dôsledku k vypadávaniu vlasov. Z toho teda vyplýva, že pokiaľ sú vaše vlasy a vlasová pokožka zdravé, budú rásť. To, či by ste si mali umývať vlasy denne, však v skutočnosti závisí od konkrétneho typu vlasov a šampónu, ktorý používate. Každodenné umývanie vlasov môže spôsobiť vysušenie a lámavosť. Zatiaľ čo niektoré typy vlasov by sa kvôli týmto dôvodom mali vyhýbať každodennému umývaniu, pre ženy s extra mastiacimi sa vlasmi sa odporúča každodenné umývanie kvôli množstvu mazu, ktoré produkujú ich vlasy.

Nájsť tú správnu rovnováhu môže byť trochu zložité. Vo všeobecnosti platí, ak vaše vlasy nie sú mastné alebo suché, mali by ste si ich umývať každé dva až tri dni. Ak si však vlasy umývate príliš často napriek vášmu typu vlasov, môžete si ich veľmi vysušiť. Na druhej strane, ak medzi umývaním máte príliš dlhú pauzu, môžete skončiť s veľmi upchatou pokožkou hlavy, čo znamená, že vlasy nebudú môcť vyrastať z folikulu tak, ako by mali. Umývanie vlasov by vás nemalo stresovať.

Prinášame pár tipov na najlepší postup umývania vášho typu vlasov:

Mastné vlasy: Väčšinou je dobré umývať vlasy každý deň, aby ste predišli tvorbe mazu, pokiaľ nemáte veľmi dlhé vlasy alebo nie sú veľmi hrubé alebo kučeravé.
Suché alebo poškodené vlasy: Aj keď umývanie závisí od úrovne poškodenia a suchosti vlasov, zvyčajne sa odporúča umývať ich každých päť až sedem dní. Ak sú vlasy suché a poškodené, môže to byť tým, že ich umývate príliš často. Dbajte na to, aby ste nepoužívali nadmerne silný šampón, pretože môže zbaviť vlasy potrebných živín, a môže spôsobiť, že budú suché a poškodené.
Vlnité alebo kučeravé vlasy: Vlasy je dobré umývať každé štyri až päť dní. Závisí to od hustoty vlasov, ale pre tento typ vlasov je to dostatočná doba. Ak sa vám zdá odstup medzi umývaniami veľmi veľký, skráťte ho o deň alebo dva a uvidíte, ako zareagujú vaše vlasy a vlasová pokožka.
Vlnité vlasy: Pre optimálny rast vlasov sa odporúča umývanie raz týždenne. Nezabudnite použiť kondicionér, pretože je rovnako dôležité vyživovať, ako aj umývať.
Jemné alebo riedke vlasy: Jemné vlasy si budete musieť umývať asi každý druhý deň, aby ste im poskytli vlhkosť, ktorú potrebujú, aby mohli rásť. Umývanie tiež pomáha odstraňovať mastnotu a prebytočné prípravky, ktoré môžu zaťažovať jemné vlasy.
Husté vlasy: Vlasy s hrubšou textúrou majú tendenciu zadržiavať vlhkosť, takže stačí ich umývať raz týždenne.

Ako ročné obdobie ovplyvňuje umývanie vlasov?

Ročné obdobia sa menia a s nimi aj vlasový režim. Chladnejšie počasie zvyčajne spôsobuje, že pokožka hlavy sa stáva suchšou a niekedy tvorí viac lupín. Častejšie umývanie, napríklad denne alebo každý druhý deň v zime, môže byť vhodné pre tých, ktorí pociťujú väčšiu suchosť a tvorbu lupín. Počas leta majú ľudia tendenciu umývať vlasy menej často, najmä tí s kučeravejšou textúrou vlasov. To umožňuje ľuďom so suchšou pokožkou hlavy vytvoriť si prirodzenú vlhkosť.