Všetko o SPF na pleť. Ako si vybrať pleťové SPF na každý deň?

SPF na pleť by ste mali používať každý deň. Škodlivé UV žiarenie ovplyvňuje vašu pokožku 365 dní v roku. Aj keď je zamračené a dokonca, aj keď ste vnútri. Preto je dôležité chrániť pokožku každý deň denným krémom s SPF.  Na pleť však nie je vhodný každý krém s SPF a väčšina vašu pleť zaťaží. Ako si vybrať pleťové SPF na kažťdý deň, ktoré vám bude sedieť? 

Čo je to SPF?

SPF znamená Sun Protection Factor. Je to údaj o tom, ako dobre krém na ochranu pokožky ochráni pokožku pred škodlivými UV lúčmi, ktoré sú tu vždy, aj keď je zamračené. Ak používate špecifické pleťové séra (napríklad s retinolom, alebo vitamínom C), tiež by ste mali na deň používať SPF.

UV lúče sú hlavnou príčinou starnutia pokožky, ako sú hnedé škvrny, jemné linky a vrásky a matná pokožka, ale môžu byť tiež príčinou rakoviny kože. Vďaka tomu, že svoju pokožku chránite každý deň hydratačným krémom s obsahom SPF 30 alebo viac, udržujete svoju pokožku krásnu a zdravú.

Vedeli ste, že SPF nie je len ochrana pred slnkom?

SPF chráni vašu pokožku pred škodlivými UV lúčmi, ktoré spôsobujú príznaky starnutia, ale čo možno neviete, je to, že denná ochrana tiež dáva vašej pokožke príležitosť na regeneráciu pred poškodením, ku ktorému došlo predtým.

VICHY CAPITAL SOLEIL UV-AGE DAILY SPF50+

Denný krém proti fotostarnutiu SPF50+ s termálnou vodou vulkanického pôvodu, probiotickými frakciami, peptidmi a niacínamidom.
Pomáha predchádzať vráskam, tmavým škvrnám a pôsobeniu oxidačného stresu v dôsledku UV žiarenia a znečistenia. Odolný voči potu

Kúpiť: najlekaren.eu

Ako používať každodenné SPF na tvár?

SPF môžete použiť mnohými spôsobmi. Najjednoduchšie je použiť denný hydratačný krém s SPF 30 alebo viac. Na trhu existujú aj ľahké pleťové spreje s SPF, ktoré sa dajú použiť napríklad na make up.

Ak používate hydratačný krém bez SPF, môžete si dať krém s SPF na neho.  SPF by sa malo nanášať ráno, ako posledný krok v rutine starostlivosti o pleť. Naneste si SPF o veľkosti čajovej lyžičky na tvár a ďalšie časti pokožky, ktoré nie sú zakryté odevom. Pred make upom sa uistite, že vaše SPF je úplne absorbované. 

Spravidla by ste mali SPF nanášať každé dve hodiny, ale ak zostanete v interiéri alebo nie ste vystavení priamemu slnečnému žiareniu, váš krém SPF by mal zostať účinný a nie je potrbné reaplikovať. Ak však trávite veľa času vonku, veľa chodíte plávať alebo sa potíte, mali by ste si ho znovu nanášať po celý deň. Ak máte na sebe make up, môže byť náročné si znova reaplikovať SPF. Práve na to sú dobré pleťové spreje (mlhy) s SPF. Mnohé majú zmatňujúci účinok. 

Fyzické (minerálne) alebo chemické SPF?

Existujú dva rôzne typy slnečnej ochrany: fyzikálna a chemická. Znie to hrozne, ale nebojte sa pojmu “chemická” – na každý deň sú chemické SPF s pravidla lepšie nositeľné.

Fyzikálne SPF sú vlastne prírodné,  minerálne látky, ktoré fyzicky odrážajú UVA a UVB lúče od pokožky. Najbežnejšie minerálne zložky nachádzajúce sa vo fyzikálnych SPF sú oxid titaničitý a oxid zinočnatý. Hoci fyzické SPF má väčšinou prírodné zloženie, veľkou nevýhodou je, že takéto krémy sú hutné a často zanechávajú bielu farbu na pleti. Je to preto, že pleť chránia fyzicky a neodkážu sa tak úplne vpiť do pleti. Sú však vhodné pre majiteľky veľmi citlivej pleti. Navyše zinok hojí akné. Natrhu nájdete aj zafarbené minerálne SPF, čo rieši biely povlak a spája tak zjednotenie pleti a SPF to jedného kroku.

Chemické SPF obsahujú napríklad zložky ako avobenzón a oxybenzón, ktoré pôsobia tak, že vymieňajú UV lúče za teplo, ktoré sa potom uvoľňuje z pokožky. Vašu pokožku v podstate premenia na fyzickú bariéru proti UV. Nepotrebujú vytvárať fyzickú bariéru sami o sebe a to im umožňuje mať ľahšiu konzistenciu a nezanechávať biely film. Vo všeobecnosti sú viac obľúbené ako SPF na každý deň. 

Neexistuje pre vás rada, či si vybrať chemické alebo fyzické SPF. Musíte si to vyskúšať na vlastnej koži a nájsť, ktoré vám sadne. Neskôr v článku vám dáme tipy na naše obľúbené SPF.

Officina naturae prírodný pleťový krém SPF 15

Ochraňuje pleť pred spálením a pomáha predchádzať starnutiu pleti. Obsahuje kyselinu hyalurónovú, ktorá pomáha zjemňovať už existujúce vrásky. Obsahuje len prírodné a minerálne ochranné filtre, takže je vhodný i pre jemnú a citlivú pleť. Je bez vône, aby nespôsoboval podráždenie pleti alebo alergickú reakciu počas slnenia.

Kúpiť: bionatural.eu

 Spôsobuje chcemické SPF akné?

Nie. Chcemické SPF neobsahuje zložky spôsobujúce akné. Väčšina produktov sú nekamedónne, takže vôbec neupchávajú póry. Akné vzniká na podklade nedostatočného odlíčenia. Dbajte na čistenie pleti a ak používajte SPF, čistite si pleť dva krát (tzv.: double cleansing metóda). Svoju pleť čistite tak, ako keby ste na sebe mali televízny make up. 

Ktoré každodenné SPF na tvár je pre vás najlepšie?

Každodenné SPF, ktoré si vyberiete, by malo zodpovedať tomu, čo najlepšie vyhovuje vašej konkrétnej pokožke. Najlepšie krémy na opaľovanie sú nakoniec tie, ktoré skutočne používate.  V zásade však platí, že:

  • ak máte mastnú pleť nekupujte si krémy – vyberte si radšej ľahké fluidy, vodičky alebo spreje. Na trhu nájdete aj také, ktoré majú zmatňujúci efekt.
  • Ak máte suchú pleť vyberte si hydratačný krém s SPF.
  • Ak máte citlivú pleť, možno vám najlepšie sadnú fyzické (minerálne) SPFká. 

Aké SPF zvoliť, ak nosíte make up?

Mnoho ľudí nechce nosiť SPF pretože im to ničí make up. Existuje jednoduché riešenie.  Mastnejšie krémy s SPF môžu spôsobiť, že sa make up nebude nanášať dobre a bude kĺzať. Stačí však, ak pred nanesením make upu odsajete mastnotu krému papierikom proti mazu alebo servítkou. Konzistencia vášho SPF je tiež dôležitá. Vyberajte si fludiy, ktoré sa rýchlo vstrebývajú a tak sa na ne dobre nanáša make up. Riešením môžu byť aj spreje s SPF, ktoré dáta na make up – nie pod neho. 

Zhrnutie

  • Každodenné SPF vás súčasne pomôže chrániť pred zrýchleným starnutím pokožky a rakovinou kože
  • Existujú dva typy SPF, fyzikálne a chemické, existujú však aj produkty, ktoré kombinujú obe formy
  • Najlepšie SPF je to, ktoré vyhovuje vašej pokožke a zároveň ju správne chráni
  • Na tvár a krk musíte naniesť aspoň čajovú lyžičku a každé dve hodiny reaplikovať
  • SPF by malo byť vašim posledným krokom skin care pred aplikáciou make-upu 

TIPY na výborné SPF na tvár

SPF na suchú pleť

AVENE Hydrance Ľahká hydratačná emulzia SPF 30

★★★★★

DUCRAY MELASCREEN CREME RICHE výživný krém SPF50+

★★★★☆

EUCERIN Sun sensitive Protext SPF30 krém na tvár

★★★★☆

SPF na mastnú pleť

BIODERMA Photoderm NUDE Touch SPF50 +

★★★★★

Minerálne SPF

LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS SHAKA FLUID SPF30

★★★★☆

DAYLONG Sensitive face SPF 50+

★★★★☆

Mineral OF50 + Nivea Sun

★★★★★

SPF sprej na tvár

BIODERMA PHOTODERM Mineral SPF 50+

★★★★☆

AVENE Tónovací minerálny fluid SPF 50+

★★★★☆

La Roche Posay Anthelios Sun Protection Mist SPF50+ zamtňujúci

★★★★★

VICHY IDEAL SOLEIL MIST SPF 50+

★★★★☆

AVENE Hmla SPF 30 pre citlivú pleť

★★★★☆