Dimetikon v kozmetike. Je silikón dimetikón bezpečný?

Ak ste niekedy čítali zoznam zložiek na svojich výrobkoch na starostlivosť o pleť alebo vlasy, pravdepodobne ste sa stretli s výrazom dimethicone. Dimetikón sa často používa v kozmetických výrobkoch, ako sú make up primery a hydratačné krémy proti vráskam, ale nemá dobrú povesť. Ak na Googli zadáte slovo dimetikón, navrhne vám otázku: „Je pre vás dimetikón škodlivý?“ Prečítajte si viac o tejto kontroverznej kozmetickej zložke. 

Čo je dimetikon?

Dimethicone je zložka na báze silikónu používaná v mnohých výrobkoch starostlivosti o pleť. V podstate dimetikón chráni všetky ostatné zložky produktu, aby sa neoddelili. Produktom dodáva tiež hladkú konzistenciu. Pri nanášaní na pokožku alebo vlasy vytvára dimetikón fyzickú bariéru, ktorá zaisťuje hydratáciu pleti a vstrebávanie aktívnych látok.

Dimetikón pomáha opticky vypĺňať jemné vrásky  a tak je obľúbený najmä v primeroch pod make up a produktoch proti vráskam. Pomáha make upu vyzerať hladko a matne. Dobre funguje aj v šampónoch, ktoré sľubujú zacelenie poškodených končekoch a vyhladenie krepovatých vlasov.  To, že dimetikón zhoršuje akné je iba mýtus. Je totiž nekomedogénny , čo znamená, že neupcháva póry.

 

Prečítaj si knihu Krásna pleť

Táto kniha ťa naučí, ako si vybrať produkt vhodný pre tvoj  typ pleti vzhľadom na vek, kožné problémy a rozpočet. Dozvieš sa, kde začať, ako si vybudovať kozmetickú rutinu, aké zložky hľadať, čomu sa vyhýbať... skrátka, táto kniha je jasná a zrozumiteľná príručka pre ženy, ktoré chcú krásnu pleť. Teda aj pre teba.

Krásna pleť  od Caroline Hirons

★★★★★

🛒 pantarhei.sk

Je dimetikón bezpečný?

Niektorí ľudia veria, že dimetikón je škodlivý, pretože to nie je prírodná zložka. Mýtusom je aj to, že dimetikón zadržiava na pleti maz, špinu a upcháva póry, čo vedie k akné. neexistujú žiadne údaje, ktoré by tieto tvrdenia dokázali. Ako sme spomínali vyššie, dimetikón póry neupcháva.

Množstvo dimetikónu v prípravkoch na tvár a vlasy  považuje za bezpečné. Väčšina voľnopredajných produktov obsahuje menej ako 15 percent dimetikónu.

Vedzte však, že ak používate výrobky na starostlivosť o vlasy s dimetikónom, môže sa na vlasoch hromadiť a zabrániť tak prenikaniu olejov a inej a starostlivosti o vlasy. Riešenie je jednoduché – nemusíte sa vzdať svojho obľúbeného šampónu preto, že obsahuje dimetikón, stačí ak raz za čas použijete iný šampón bez dimetikónu.