7 vecí, ktorým by ste sa mali pri psoriáze vyvarovať

Psoriáza je dedičné autoimunitné ochorenie, ktoré sa prejavuje na pokožke, a môže spôsobovať bolestivé škvrny či zhrubnutie alebo šupinatenie pokožky.

Mnoho bežných produktov starostlivosti o pleť môže pri psoriáze pomôcť, no mnohé zas môžu spôsobiť podráždenie pokožky a vznik symptómov. Preto je veľmi dôležité, aby ste si pred výberom produktu prečítali etikety zložiek starostlivosti o pokožku a vedeli, čomu sa vyhnúť.

7 vecí, ktorým by ste sa mali vyhýbať, ak máte psoriázu

  1. Pleťová voda s alkoholom

Je veľmi dôležité udržiavať pokožku hydratovanú pomocou krémov a pleťových vôd. Príznaky psoriázy sa totiž často zhoršujú práve kvôli suchej pokožke. Pleťovú vodu však vyberajte starostlivo, pretože mnohé z nich obsahujú zložky, ktoré vašu pokožku vysušia ešte viac. Jednou z príčin suchej pokožky môže byť alkohol. Alkoholy ako etanol, izopropylalkohol a metanol sa často používajú z dôvodu, aby pleťové mlieko pôsobilo ľahšie, takisto sa využíva aj ako konzervačná látka. Tieto alkoholy však môžu vysušiť ochrannú vrstvu vašej pokožky, čím sťažia hydratáciu pokožky.

Čo sa týka prípravkov vhodných pri psoriáze, najlepšie sú mastné, napríklad vazelína alebo bambucké maslo, ktoré pomáhajú zachytávať a udržiavať vlhkosť pokožky. Dobrou voľbou môžu byť tiež neparfumované pleťové mlieka, ktoré obsahujú ceramidy. Ceramidy sú tie isté lipidy, ktoré máme aj na vonkajšej vrstve pokožky.

Hydratačný krém naneste na pleť do niekoľkých minút po kúpeli, sprche alebo umývaní rúk. S pokojným svedomím ho však môžete použiť aj tesne pred spaním.

  1. Parfum / toaletná voda

Aby nám výrobky príjemne voňali, pridávajú sa do nich vonné látky. U niektorých ľudí však môžu spôsobiť podráždenie pokožky. Ak si nechcete psoriázu zhoršiť (čo predpokladáme, že naozaj nechcete), pri výbere prípravku na pokožku alebo vlasy sa zamerajte na produkt bez parfumácie. Taktiež sa skúste vyhýbať striekaniu parfumov priamo na pokožku.

  1. Sulfáty

Sulfáty sú prísady často používané v šampónoch, zubných pastách alebo v mydlách a napomáhajú produktu peniť. Niektoré typy sulfátov však môžu spôsobiť podráždenie pokožky, a to najmä u ľudí s citlivou pokožkou a psoriázou. Z tohto dôvodu sa možno budete chcieť vyhnúť výrobkom obsahujúcim „laurylsulfát sodný“ alebo „laurethsulfát sodný“. Ak si nie ste istí, zamerajte sa na produkty, ktoré na svojich obaloch uvádzajú, že sú vyrobené „bez obsahu sulfátov“.

  1. Vlna alebo nepriedušné materiály

Vo svojom šatníku by ste mali mať predovšetkým oblečenie, ktoré nedráždi vašu pokožku. Nepriedušné, ťažké materiály, ako je napríklad vlna, môžu ešte viac podráždiť vašu už aj tak citlivú pokožku a môžu nepríjemne svrbieť. Vyberte si radšej jemnejšie materiály, ktoré vašej pokožke umožnia dýchať, napríklad bavlnu, hodváb alebo kašmír.

  1. Tetovanie

Pri tetovaní vám vpichujú do pokožky drobné ihly. Pri opakovanom poranení pokožky si koledujete o vypuknutie psoriázy a ako uvádza istý dôveryhodný zdroj, dokonca sa môžu objaviť kožné lézie po celom tele, nielen na mieste, kde máte tetovanie. Nazýva sa to aj ako Koebnerov fenomén.

Preto sa dosť často stáva, že niektorí tatéri ľudí so psoriázou odmietnu, a to aj napriek tomu, že niekto nemá aktívne plaky. V niektorých štátoch majú dokonca tatéri zakázané tetovať osoby s aktívnou psoriázou alebo ekzémom. Smutné však je, že aj napriek rôznym rizikám sa niektorí ľudia so psoriázou tetovať stále nechávajú. Ak predsa len uvažujete o tetovaní, vždy sa najskôr porozprávajte so svojím dermatológom.

  1. Nadmerné slnenie

Určite ste už zachytili, že vitamín D zo slnka je pre pokožku veľmi prospešný. Ultrafialové (UV) slnečné lúče spomaľujú rast kožných buniek, čo veľmi dobre pôsobí na psoriázu.

No ako pri všetkom, aj tu platí, že menej je niekedy viac – je dôležité, aby ste to s pobytom na slnku nepreháňali. Úplne stačí 20 minút a nezabudnite použiť opaľovací krém. Dôležité je nedostať úpal –  ten môže vyvolať príznaky psoriázy a zvýšiť riziko rakoviny kože.

Na liečbu psoriázy je skvelá fototerapia, pri ktorej vašu pokožku veľmi šetrne vystavia ultrafialovému žiareniu. Fototerapia je schválená Správou potravín a liečiv, pričom používa UVA a UVB žiarenie. Táto procedúra sa vykonáva pod dohľadom dermatológa.

Aj keď sa to môže zdať podobné, návšteva solária nie je fototerapia. Soláriám by ste sa mali vyhýbať, tie totiž používajú iba UVA žiarenie, ktoré pri psoriáze účinné nie je, a tiež výrazne zvyšujú riziko rakoviny kože. Návštevy solárií namiesto fototerapie nepodporuje ani Národná nadácia pre psoriázu.

  1. Horúca voda

Pri každom kúpeli alebo sprchovaní použite namiesto horúcej vody teplú alebo vlažnú vodu. Horúca voda môže vašu pokožku veľmi vysušovať a dráždiť. Americká akadémia dermatológie pritom neodporúča sprchovať sa alebo kúpať viac ako raz denne. Odporúčajú maximálne 5-minútovú sprchu alebo menej ako 15-minútový kúpeľ.

Poranenia, suchá pokožka či pokožka spálená od slnka môžu vyvolať vznik psoriázy, preto je veľmi dôležité, aby ste sa o svoju pokožku vzorne starali.

Ak chcete pri starostlivosti o pleť skúsiť niečo nové, zistite si, či daný produkt schválili dermatológovia a nezabudnite ani na zoznam zložiek. Opatrní buďte aj pri výrobkoch, ktoré tvrdia, že „liečia“ psoriázu.

Pokiaľ si nie ste istí konkrétnym výrobkom na starostlivosť o pokožku alebo domácnosť, skontrolujte, či obsahuje „pečiatku kvality“ Národnej nadácie pre psoriázu.