Spoznajte výhody rybieho oleja pre vaše vlasy

Jednou z najväčších výhod omega-3 mastných kyselín, ktoré sú bohato obsiahnuté v rybom oleji, je to, že vám môžu pomôcť vypestovať dlhé, lesklé a zdravé vlasy.

„Omega-3 mastné kyseliny sa v tele nevytvárajú, takže je potrebné jesť potraviny, ktoré ich obsahujú, alebo ich dopĺňať,“ hovorí Lynne J. Goldberg, MD, riaditeľka vlasovej kliniky v Boston Medical Center v Massachusetts. Ryby a morské plody obsahujú DHA a EPA, zatiaľ čo potraviny rastlinného pôvodu, ako sú vlašské orechy a ľanové semienka, obsahujú kyselinu alfa-linolénovú alebo ALA, ktorej časť sa potom premení na EPA a DHA, uvádza Národný inštitút zdravia. Zástancovia omega-3 mastných kyselín tvrdia, že príjem dostatočného množstva vo vašej strave môže pomôcť rastu vlasov a vyživovať folikuly.

Pomáhajú omega-3 mastné kyseliny pri raste vlasov?

Istá štúdia v časopise Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology z februára 2017 sa zamerala na 10 účastníkov s androgénnou alopéciou (známou ako plešatosť mužského typu, ktorá sa môže objaviť u mužov a žien, poznamenáva MedlinePlus), ktorí dostávali dvakrát denne doplnok obsahujúci zmes rybieho oleja, ľanového oleja, antioxidantov a melatonínu. Približne po šiestich mesiacoch pribudli ôsmim ľuďom (čo predstavuje 80 percent účastníkov) vlasy. Je však dôležité mať na pamäti, že to bola len veľmi malá štúdia a neexistovala žiadna placebo skupina.

Skoršia štúdia na 120 účastníkoch bola uverejnená v roku 2015 v Journal of Cosmetic Dermatology. Porovnávala skupinu užívajúcu doplnok obsahujúci rybí olej a vitamíny C a E (okrem iných zložiek) s kontrolnou skupinou. Po šiestich mesiacoch zaznamenalo 62 percent ľudí v skupine s doplnkom zvýšenie hustoty vlasov v porovnaní s 28 percentami v kontrolnej skupine. Prekvapujúce však je, že viac ako polovica žien v kontrolnej skupine uviedla, že zaznamenala zvýšenie rastu vlasov pri porovnaní fotografií pokožky hlavy pred a po.

Doplnky môžu obsahovať rybí olej alebo omega-3 mastné kyseliny spolu s ďalšími zložkami, ako sú napríklad antioxidanty. Tieto zložky môžu spolu pôsobiť synergicky, takže by sme sa mali vyhnúť unáhleným záverom, že samotné užívanie rybieho oleja alebo omega-3 mastných kyselín v doplnku spôsobuje rast vlasov.

Pokiaľ ide o rast vlasov, najefektívnejšou možnosťou je jesť zdravú výživu, používať jemné produkty na starostlivosť o vlasy a ak vám vypadávajú vlasy, treba vyhľadať svojho dermatológa.

Aká je najlepšia forma rybieho oleja?

Existuje mnoho rôznych spôsobov, ako môžete získať rybí olej, vrátane doplnkov oleja z rybej pečene (napr. olej z tresčej pečene), mäkkýšov a celých rýb. Pokiaľ ide o jedlo, najväčšie množstvo omega-3 mastných kyselín obsahujú tučné alebo mastné ryby, ako je losos, sardinky, makrela, treska, sleď, pstruh a konzervovaný tuniak.

Tieto ryby obsahujú celý rad ďalších vitamínov a minerálov, ktoré sa v doplnkoch nenachádzajú. Ak chcete využiť potenciálne výhody rybieho oleja, rozhodnite sa radšej pre ryby pred tabletkami. Vaše telo potrebuje omega-3 mastné kyseliny, aby dobre fungovalo. Ak jete vyváženú stravu, je nepravdepodobné, že trpíte nedostatkom omega-3.

Spôsobuje olej z tresčej pečene vypadávanie vlasov?

Podľa výskumu publikovaného v časopise Dermatology Practical & Conceptual v januári 2017 môže nadbytok určitých vitamínov, ako je vitamín A, zhoršiť vypadávanie vlasov. Olej z tresčej pečene obsahuje EPA a DHA, ako aj vitamíny A a D. Niektoré doplnky môžu obsahovať príliš veľa vitamínu A, čo môže spôsobiť problémy pre vaše zdravie a vaše vlasy. Je preto dôležité, aby ste si vybrali doplnky kvalitnej a overenej značky.