Kožné problémy: Čo ich spôsobuje?

Objavte spúšťače, ktoré zaťažujú pokožku a vedú ku kožným problémom.

Ľudia náchylní na citlivú pokožku môžu mať problém dostať sa ku koreňu problému, ktorý spôsobuje ich pokožke, čo môže byť frustrujúce. Spúšťače, ktoré môžu zapáliť pokožku jedného človeka, nemusia mať rovnaký účinok na pokožku niekoho iného, ​​takže je ťažké nájsť riešenie problému.

Napriek tomu existuje niekoľko faktorov, o ktorých je známe, že spôsobujú zmeny na koži. Ak vieme, ktoré faktory treba vziať do úvahy, mohlo by to pomôcť nájsť prvky, ktoré spôsobujú najväčšiu záťaž na pokožku. Poďme sa na to pozrieť bližšie:

Diéta

Naša pokožka funguje ako bariéra, ktorá vylučuje látky, ktoré už telo nepotrebuje. Preto druhy potravín a nápojov, ktoré konzumujeme, majú veľký vplyv na to, ako sa pokožka správa. O niektorých typoch potravín je známe, že spôsobujú neznášanlivosť v tele, ako sú mliečne výrobky, vajcia alebo orechy. Fermentované potraviny obsahujú vysoký stupeň histamínu, ktorý môže vyvolať psoriázu alebo ekzém. Odporúčame založiť si denník potravín, do ktorého si budete zapisovať všetky jedlá skonzumované v priebehu dňa. Intolerancie sa pri tom dajú ľahko vysledovať podľa druhu konzumovanej potravy.

Stres

Stres a únava oslabujú obranyschopnosť organizmu, čo uľahčuje napadnutie tela, teda pokožky. Dôvodom je, že hormóny uvoľňované telom pri strese spomaľujú normálne funkcie tela. Preto pokračujúci stres môže časom narušiť ochrannú bariéru pokožky, čo spôsobuje citlivosť.

Hormóny

Hormonálne výkyvy môžu ovplyvniť zdravie našej pokožky. Mnoho žien pociťuje zmenu pokožky v období menštruácie. Ak je to tak, je dôležité dbať na prísun vitamínu B6. To môže pomôcť regulovať hormonálne poruchy. Existuje niekoľko ďalších faktorov, ktoré môžu spôsobiť hormonálnu nerovnováhu. Svoju úlohu môže zohrať aj únava a stres, zdravotné problémy či antikoncepcia. Odporúčame vám vyhľadať lekársku pomoc, ak si myslíte, že hormonálna nerovnováha môže byť faktorom vašich kožných problémov.

Vplyvy prostredia

V zime môže studený vzduch v spojení so suchým vzduchom v budovách alebo intenzívne slnečné lúče v lete dehydratovať pokožku a viesť k tomu, že pokožka je náchylnejšia na kožné problémy. Samozrejme, aj znečistenie a denné nečistoty, ktoré sa hromadia na povrchu pokožky, môžu zhoršiť jej funkcie, pretože absorbuje častice nachádzajúce sa vo vzduchu. Prispôsobenie našich postupov starostlivosti o pleť každému jednotlivému ročnému obdobiu môže pomôcť znížiť vplyv negatívnych vplyvov. Okrem toho by sa pleť mala v noci čistiť, aby sa zbavila zvyškov make-upu a nečistôt.

Chemikálie

Chemikálie nachádzajúce sa v kozmetike, make-upe alebo pracích prostriedkoch môžu spôsobiť podráždenie pokožky. Najúčinnejším preventívnym opatrením je prevziať kontrolu nad typmi zložiek aplikovaných na pokožku a typmi látok, ktoré prichádzajú do kontaktu s pokožkou. Zvyknite si čítať zoznamy zložiek na zadnej strane kozmetických produktov. Len tak zistíte, aké látky sa na pokožku nanášajú.

Koža môže byť podráždená. Tu môže byť užitočné viesť si denník starostlivosti o pleť. Zapíšte si, ktoré produkty sa používajú každý deň. V prípade podráždenia je jednoduchšie nájsť vzor alebo identifikovať problematické látky.