Vitamín krásy Biotín: aké sú jeho účinky a benefity pre pleť, nechty a vlasy?

Jedným z najčastejšie používaných vitamínov krásy je biotín. Každý chce mať zdravšie vlasy, pokožku a nechty. Vitamín B7, tiež známy ako biotín, je kľúčovou živinou na dosiahnutie tohto cieľa. Môžete získať dostatok B7  prostredníctvom stravy, no odporúčame vám vyskúšať aj výživové doplnky. Efekt vás naozaj prekvapí.

 

Čo je Biotín (vitamín B7)?

Biotín, vitamín B7, je súčasťou skupiny vitamínov B. Vitamín je kľúčový pre reguláciu metabolizmu a funkciu nervového systému. Živina je tiež nevyhnutná pre zdravé vlasy, pokožku a nechty. Biotín nefunguje dobre v lokálnej forme, ale požívanie ho ako doplnku stravy pomáha zlepšiť zdravie vlasov a nechtov. Je to skutočný vitamín krásy.

Biotín, tiež známy ako vitamín B7, je vo vode rozpustný vitamín B-komplex, ktorý prispieva k zdravým metabolickým, nervovým, tráviacim a kardiovaskulárnym funkciám. Je nevyhnutný pre metabolizmus tukov a uhľohydrátov a pôsobí synergicky s kyselinou pantoténovou (vitamín B5) na posilnenie vlasov, zväčšuje hrúbku nechtov a zabraňuje štiepeniu a rednutiu vlasov.

Zdroje biotínu

B7 sa nachádza v niektorých prírodných potravinových zdrojoch, aj keď v malých množstvách. Zdrojom biotínu sú niektoré orechy, ako sú vlašské orechy a arašidy, mlieko, vaječné žĺtky, losos, bravčové mäso a sardinky. Mnohým ľuďom poskytuje dostatočné množstvo vitamínu pestrá, výživná strava. Pre ostatných môžu byť doplnky s Biotínom lepšia voľba.

Väčšina zdravých jedincov prijíma dostatočné množstvo biotínu prostredníctvom stravy. Tehotné a dojčiace ženy však môžu potrebovať zvýšenie biotínu, pretože ich telo ho rozkladá oveľa rýchlejšie.

Potraviny bohaté na Biotín (vitamín B7):

  • kuracia pečienka,
  • pivovarské kvasnice,
  • vaječný žĺtok,
  • celozrnný chlieb,
  • avokádo,
  • losos,
  • syr,
  • banány,
  • orechy.

Benefity užívania Biotínu

  • Silné nechty
  • Zabraňuje vypadávaniu vlasov
  • Zdravá a žiarivá pleť
  • Regulácia hladiny cukru v krvi
  • Prevencia vrodených chýb v tehotenstve

 

Pre lepšie výsledky vyskúšaj

VITABALANS Biotin collagen

Pri štúdiách sa potvrdilo, že po ôsmich týždňoch užívania tohto kolagénu sa elasticita kože výrazne zlepšila a došlo k redukcii vrások - pri jednej z účastníčok štúdie došlo dokonca k zmenšeniu hĺbky vrások takmer o 50%.

Okrem kolagénu obsahuje Biotín Collagen tiež kyselinu hyalurónovú, biotín, vitamín C a zinok - živiny, ktoré zvyšujú účinok kolagénu a pomáhajú zlepšovať kvalitu pokožky.

 

🛒 BENULekáreň.sk 🛒 najlekaren.eu

Biotín ako riešenie na lámavé a krehké nechty

Ukázalo sa, že biotín zlepšuje pevnosť a zdravie nechtov. Niektoré štúdie zistili, že užívanie 2,5 miligramového doplnku denne počas 6 mesiacov zvýšilo hrúbku nechtov o 25 %. Ľuďom s krehkými nechtami môže denná dávka biotínu pomôcť znížiť štiepenie a lámanie.

Toto je obzvlášť dôležité pre tých, ktorí si chronicky obhrýzajú nechty alebo často navštevujú nechtový salón a majú tenké, krehké nechty v dôsledku nosenia príliš veľkého množstva gelových alebo akrylových lakov.

Biotín ako kľúč k zdravším vlasom

Doplnok stravy Biotín vedie k zdravším vlasom a zmierňuje ich vypadávanie. Jedným z hlavných príznakov nedostatku Biotínu je práve vypadávanie vlasov. Medzi ľudí, ktorí sú vystavení vyššiemu riziku nedostatku biotínu, patria tehotné ženy, ľudia s ochorením pečene a tí, ktorí majú ťažkosti so vstrebávaním živín, ako napríklad ľudia s Crohnovou chorobou.

Vitamíny B pomáhajú vytvárať aminokyseliny, ktoré produkujú formu keratínu (z ktorého sa naše vlasy väčšinou skladajú), takže ich užívanie v malých dávkach alebo konzumácia potravín bohatých na biotín môže určite pomôcť udržať zdravie vlasov a mierne zlepšiť ich silu.

Žiarivá pleť vďaka Biotínu

Tento vitamín pomáha pri udržiavaní slizníc pokožky. Keď ľudia majú nedostatok B7, jedným z príznakov sú červené, šupinaté vyrážky. Biotín tiež zohráva kľúčovú úlohu v procese metabolizmu tukov, ktorý je nevyhnutný pre udržanie zdravej pokožky.

Podobne ako biotín ovplyvňuje vzhľad vašich vlasov, produkuje mastné kyseliny, ktoré vyživujú pokožku, aby si zachovali jasnú pleť. Keď je ochranná vonkajšia vrstva pokožky nevyvážená, môže sa prejaviť suchá a dehydratovaná pokožka. Pomáha pri tvorbe nových buniek a napomáha správnej funkcii mazových žliaz, čo vedie k zdravému stavu pokožky. Porota stále nevie, či samotné užívanie biotínových doplnkov môže priamo zlepšiť vzhľad vašej pokožky.

Iné benefity Biotínu (vitamínu B7)

Okrem zdravých vlasov, pokožky a nechtov zohráva biotín úlohu pri regulácii hladiny cukru v krvi. Niektoré dôkazy ukázali, že doplnok môže pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi u pacientov s cukrovkou 2. typu.

Biotín je dôležitý aj pre tehotné ženy na prevenciu vrodených chýb a udržanie zdravia matky.

 

Čo sa stane, keď nebudete mať dostatok biotínu?

Nedostatok biotínu je extrémne zriedkavý a často je výsledkom neadekvátneho príjmu potravy, alkoholizmu, fajčenia alebo genetickej poruchy, ako je Crohnova choroba, ktorá ovplyvňuje metabolizmus biotínu. Dlhodobé užívanie antibiotík je tiež spojené s nedostatkom biotínu, pravdepodobne kvôli zmene, ktorú spôsobuje v črevnej flóre. Príznaky nedostatku biotínu zahŕňajú kožné vyrážky, krehké a rednúce vlasy a nechty, seboroickú dermatitídu a alopéciu (vypadávanie vlasov) .

Našťastie väčšina nedostatkov sa dá napraviť výživovými doplnkami, ale najlepší spôsob, ako zistiť, či je prítomný nedostatok, je nechať sa otestovať u lekára.

Môžete užívať príliš veľa biotínu? Aké sú vedľajšie účinky?

V súčasnosti nie je stanovená odporúčaná diétna dávka (RDA) pre tento vitamín. Adekvátny príjem bol stanovený pre ľudí vo veku 18 a menej rokov na 25 mikrogramoch na deň, zatiaľ čo dospelí na 30 mikrogramov denne.

Keďže neexistuje všeobecný konsenzus o množstve biotínu, ktoré je potrebné prijať pre zdravie vlasov a nechtov, okrem odporúčaného dávkovania ho niektorí ľudia môžu užívať príliš veľa. To spôsobuje nadmerné množstvo vitamínu v tele a pokles kyseliny pantoténovej (B5) v črevách, čo môže viesť k problémom so starostlivosťou o pleť, ako je cystické akné. Medzi ďalšie hlásené vedľajšie účinky patrí časté močenie, nevoľnosť, zvýšená hladina cukru v krvi a kŕče.

Zatiaľ čo biotín jednoznačne prospieva vášmu telu, najmä vlasom, pokožke a nechtom, je dôležité, aby ste túto živinu prijímali hlavne z potravy, ktorú jete. A ako vždy, keď užívate akýkoľvek doplnok, vždy je najlepšie poradiť sa najskôr so svojím lekárom. Ak si myslíte, že užívanie doplnku obohateného o biotín je pre vás, zvážte naše najlepšie tipy nižšie.