Peptidy v kozmetike. Ako pôsobia na pleť?

peptidy

Každý deň máme pocit, že vymysleli novú, modernú zložku starostlivosti o pleť, ktorá údajne zmení pokožku k lepšiemu. Niektoré ingrediencie sú skôr humbuk než pomocné, iné však skutočne stoja za to – a peptidy sú ingredienciou, ktorú si určite nenechajte ujsť.

Čo sú peptidy v kozmetike?

Peptidy, ktoré sa tiež nazývajú polypeptidy, sa prirodzene vyskytujú v pokožke, ale nájdeme ich tiež v mnohých výrobkoch na starostlivosť o pokožku – a to z dobrého dôvodu. Sú to aminokyseliny, ktoré tvoria určité bielkoviny potrebné pre pokožku. Konkrétnejšie, kolagén je tvorený tromi polypeptidovými reťazcami, takže pridanie peptidov môže stimulovať vašu pokožku k tvorbe kolagénu. Viac kolagénu môže viesť k pevnejšej a mladšie vyzerajúcej pokožke. Naše telo vytvára kolagén prirodzene, ale časom produkcia kolagénu klesá, čo môže spôsobiť, že sa na pokožke objavia vrásky, bude menej rovnomerná a jasná.

Výhody peptidov

Molekula kolagénu je v skutočnosti príliš veľká na to, aby sa absorbovala cez pokožku, a preto sa mnohí rozhodli užívať kolagén vo forme doplnku výživy. Peptidy sa však dokážu absorbovať do pokožky. Začlenenie peptidov do rutiny starostlivosti o pokožku má pre pokožku veľa výhod.

Vylepšená kožná bariéra

Kožná bariéra je línia ochrany tela pred baktériami, ultrafialovými lúčmi, znečistením a inými toxínmi. Kožná bariéra sa môže poškodiť v dôsledku nadmerného odlupovania, vystavenia cigaretovému dymu a inému znečisteniu alebo dokonca zlého spánku. Peptidy pomáhajú vytvárať pevnejšiu bariéru.

Menej vrások

Kolagén môže napučať pokožku a pery, a keď je pokožka pevnejšia a pružnejšia, vrásky a jemné čiary budú menej viditeľné.

Pružnejšia pokožka vďaka peptidom

Okrem kolagénu tvoria peptidy aj elastínové vlákna, ktoré sú tiež druhom proteínu. Tieto vlákna spôsobujú, že pokožka vyzerá pevnejšie a napnutejšie.

Zmierňujú zápal

Peptidy môžu pomôcť zmierniť zápal, napraviť poškodenú pokožku a vyrovnať tón pleti.

Peptidy pomáhajú pri akné

Niektoré peptidy sú antimikrobiálne, čo znamená, že môžu ničiť baktérie, ktoré spôsobujú akné.

Ako peptidy pôsobia na pokožku?

Peptidy môžu preniknúť cez vonkajšiu vrstvu kože, takže namiesto toho, aby ostali na povrchu kože, sa ponoria hlbšie. Môžete si ich predstaviť ako poslov ostatných buniek – vysielajú signály, ktoré bunkám hovoria, aby produkovali kolagén a elastín.