Glycerin (Glycerín)

Glycerín (niekedy nazývaný glycerol) je prirodzene sa vyskytujúca alkoholová zlúčenina nachádzajúca sa vo všetkých živočíšnych, rastlinných a ľudských tkanivách vrátane kože a krvi. Glycerín používaný v kozmetike a výrobkoch osobnej starostlivosti je možné získať z prírodných zdrojov (napr. Sójové bôby, trstinový alebo kukuričný sirup) alebo vyrobiť synteticky. Táto syntetická forma je chemicky identická s prirodzene sa vyskytujúcim glycerínom a telo s ním zaobchádza rovnako.

Prečo sa používa Glycerín v kozmetike a výrobkoch osobnej starostlivosti?

Glycerín sa bezpečne používa v mnohých kozmetických výrobkoch a výrobkoch osobnej starostlivosti, ako sú mydlá, zubné pasty, krémy na holenie a výrobky na starostlivosť o pokožku / vlasy, ktoré zaisťujú hladkosť a mazanie. Je to tiež dobre známe zvlhčovadlo, ktoré zabraňuje strate vlhkosti z výrobkov, aby nevyschli tak rýchlo. Medzi ďalšie uvádzané funkcie glycerínu patrí použitie ako vonná prísada, denaturant, prostriedok na úpravu vlasov, prostriedok na starostlivosť o ústnu dutinu, prostriedok na úpravu pokožky – zvlhčovadlo, prostriedok na ochranu pokožky, liek na starostlivosť o ústnu dutinu a prostriedok na zníženie viskozity.

Podľa údajov z roku 2019 v dobrovoľnom registračnom programe kozmetických výrobkov FDA (VCRP) je glycerín treťou najčastejšie používanou zložkou v kozmetike (po vode a vôni). Údajne sa používal v 23 366 výrobkoch. Patria sem výrobky na použitie v blízkosti očí, rúže, farby a farby na vlasy, mydlá a pracie prostriedky do kúpeľa, výrobky na starostlivosť o pokožku, opaľovacie prípravky a výrobky pre deti.


Leave a Reply0