Fragrance (Vôňa)

Vône sú zložité kombinácie prírodných a / alebo človekom vyrobených látok, ktoré sa pridávajú do mnohých spotrebných výrobkov, aby im poskytli výraznú vôňu. Vonné látky sa používajú v širokej škále výrobkov na dodanie príjemného zápachu a / alebo na maskovanie inherentnej vône niektorých ďalších zložiek, čo zvyšuje celkový dojem z používania výrobku.

Vône vytvárajú dôležité výhody, ktoré sú všadeprítomné, hmatateľné a všeobecne cenené. Riešia dôležité funkčné problémy a uspokojujú hodnotné emočné potreby. Vône majú silu priťahovať, upokojovať a vzrušovať; môžu zmierniť stres, znamenať čistotu a nalákať všetky vaše ďalšie zmysly.

Prečo sa používa Vôňa v kozmetike a výrobkoch osobnej starostlivosti?

Vône sa tešia tisíce rokov a prispievajú k individualite ľudí, ich sebaúcte a osobnej hygiene. Spotrebiteľský výskum naznačuje, že vôňa je jedným z kľúčových faktorov, ktoré ovplyvňujú preferenciu ľudí pred kozmetikou a výrobkami osobnej starostlivosti.

Náš čuch je priamo spojený s limbickým systémom mozgu, kde sú uložené naše pamäti a emócie. Početné štúdie potvrdzujú, že vône zvyšujú pohodu a majú pozitívny vplyv na psychiku. Konkrétna vôňa sa často stáva silne spojenou s identitou a prijateľnosťou produktu.

Ako sú regulované vône?

Podľa Kódexu federálnych nariadení je vôňa „akákoľvek prírodná alebo syntetická látka alebo látky používané výlučne na dodanie zápachu kozmetickému výrobku“. Vône sú regulované rovnako ako všetky ostatné prísady používané v kozmetike a výrobkoch osobnej starostlivosti podľa Federálneho zákona o potravinách, drogách a kozmetike (FD&C Act), čo dáva Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) široké právne oprávnenie na ochranu verejnosti.

Mnoho ďalších výrobkov, ktoré môžu obsahovať vonné prísady, ale neaplikujú sa priamo na telo, sú regulované Komisiou pre bezpečnosť spotrebiteľských výrobkov (CPSC), nie FDA. Tu je niekoľko príkladov:

Pracie prostriedky
Aviváže
Suchšie obliečky
Osviežovače vzduchu v miestnosti
Osviežovače kobercov
Označovanie vonných prísad

Ak sa kozmetický výrobok predáva spotrebiteľom na maloobchodnom základe, napríklad v obchodoch, online alebo osobne, musí obsahovať zoznam zložiek. Vo väčšine prípadov musí byť každá zložka uvedená samostatne, ale vône sú výnimkou a je potrebné ich označiť iba ako „vôňa“. Vône, ktoré milujete, sa zvyčajne skladajú z mnohých rôznych ingrediencií a nájsť správnu kombináciu je zložité a časovo náročné úsilie. To je dôvod, prečo výrobcovia vôní považujú presné zloženie svojich výtvorov za vysoko dôverné obchodné informácie. FDA to uznáva, a preto výrobcom výrobkov umožňujú, aby voňavé zložky uvádzali spoločne na etikete pod nadpisom „vôňa“.

Z podobných dôvodov sú v Európskej únii (EÚ) parfumové zmesi spoločne označované ako „parfum“, s výnimkou 26 uznávaných vonných alergénov, ktoré musia byť uvedené jednotlivo podľa názvu, ak sú vo výrobku prítomné v koncentráciách vyšších ako 0,001% na výrobky alebo 0,01% na výrobky na oplachovanie.


Leave a Reply0