Ethanolamine (Etanolamín)

Trietanolamín (TEA), dietanolamín (DEA) a etanolamín sú číre, bezfarebné, husté kvapaliny s pachom podobným amoniaku. V kozmetických výrobkoch a výrobkoch osobnej starostlivosti sa trietanolamín môže používať v niektorých výrobkoch na líčenie, ako sú očné linky, maskary, očné tiene, lícenky, základne na líčenie a základy, rovnako ako vo vôňach, výrobkoch na starostlivosť o vlasy, farbách na vlasy, vlnách, holení. výrobky na opaľovanie, krémy na opaľovanie a výrobky na starostlivosť o pleť a výrobky na čistenie pokožky. Etanolamín sa môže použiť v niektorých permanentných vlnách a farbách a farbách na vlasy. Samotný dietanolamín sa zriedka používa v kozmetike, ale deriváty DEA sa môžu používať v šampónoch a čistiacich prostriedkoch.

Prečo sa používa Etanolamín v kozmetike a výrobkoch osobnej starostlivosti?


ČAJ, DEA a etanolamín pomáhajú vytvárať emulzie znížením povrchového napätia látok, ktoré sa majú emulgovať, aby bolo možné zmiešať zložky rozpustné vo vode a v oleji. Používajú sa tiež na kontrolu pH kozmetických výrobkov a výrobkov osobnej starostlivosti.

Samotný DEA sa vo výrobkoch používa zriedka, ale môže sa kombinovať s inými látkami a premeniť na novú zložku (t. J. Soľ DEA), ktorá už nie je chemicky totožná s DEA. Táto „chemická reakcia“ vedie k novej látke, ktorá je veľmi stabilná a ľahko sa nerozdeľuje. Príklady takýchto prísad sú kokamid DEA a lauramid DEA. DEA soli fungujú ako povrchovo aktívne látky, emulgátory, činidlá zvyšujúce viskozitu, látky upravujúce vlasy alebo pokožku, prostriedky zvyšujúce penivosť alebo antistatické látky. Je potrebné poznamenať, že DEA a deriváty DEA sa používajú v iných výrobkoch okrem kozmetických výrobkov a výrobkov osobnej starostlivosti. Napríklad DEA a deriváty DEA boli schválené pre niekoľko aplikácií súvisiacich s potravinami, predovšetkým pre balenie potravín. Ako pri každej chemickej reakcii, aj v tomto prípade môže byť nevyhnutné malé množstvo východiskových látok (v tomto prípade DEA) prenesených do konečného produktu. Tieto nízke zvyškové hladiny nemajú vplyv na použitie ani výkon nových prísad a počas výroby sú hladiny kontrolované na bezpečnú úroveň. TEA sa častejšie používa v kozmetike a funguje ako povrchovo aktívna látka alebo látka upravujúca pH.

Ostatné prísady obsahujúce TEA fungujú ako povrchovo aktívne látky a prostriedky na úpravu vlasov alebo pokožky. Etanolamín funguje ako látka upravujúca pH. Väčšina jeho solí funguje ako povrchovo aktívne látky; niektoré zo solí etanolamínu fungujú ako látky na úpravu pH, prostriedky na fixáciu vlasov alebo konzervačné látky.


Leave a Reply0