Paraben (Parabén)

Parabény sú skupinou príbuzných zložiek, ktoré sa bežne používajú ako konzervačné látky v kozmetike a výrobkoch osobnej starostlivosti. Pomáhajú predchádzať množeniu škodlivých baktérií a plesní a chránia tak výrobky, ako aj spotrebiteľov. Parabény sú vysoko účinné a široko používané konzervačné látky, ktoré zvyšujú trvanlivosť a bezpečnosť výrobkov vrátane všetkých druhov kozmetiky, ako aj potravín a liekov a chránia rodiny, ktoré im dôverujú a majú na nich radosť. Najčastejšie používané parabény v kozmetike sú metylparabén, etylparabén, propylparabén a butylparabén.

Prečo sa používa Parabén v kozmetike a výrobkoch osobnej starostlivosti?

Slovník a príručka o kozmetických prísadách (slovník) uvádza funkciu 21 zložiek parabénu ako konzervačných látok.

Podľa 2019 USA Údaje o dobrovoľnom kozmetickom registračnom programe (FDA), Food and Drug Administration (FDA), metylparabén sa použil v 11 739 formuláciách (9 347 z nich sú nezmenené formulácie). Propylparabén mal ďalší najvyšší počet hlásených použití, a to 9 034 (z toho 7 520 nezmenených prípravkov).

Nasledujúce parabény nemali hlásené použitie podľa údajov VCRP a PCPC: benzylparabén, parabén draselný, vápenatý parabén, propylparabén draselný, butylparabén draselný, izopropylparabén sodný, etylparabén draselný, metylparabén draselný a kyselina 4-hydroxybenzoová.