Titanium Dioxide (Oxid titaničitý)

Oxid titaničitý je prirodzene sa vyskytujúci minerál, ktorý sa ťaží zo zeme, potom sa ďalej spracováva a čistí na použitie v spotrebných výrobkoch. Tiež známy ako oxid titaničitý alebo titán, je to prirodzene sa vyskytujúca zlúčenina zložená z kovového titánu a kyslíka. Oxid titaničitý sa bezpečne používa v mnohých výrobkoch od farieb a potravín až po lieky a kozmetiku. Taktiež hrá rozhodujúcu úlohu v niektorých krémoch na opaľovanie ako prostriedok na ochranu pokožky pred škodlivým ultrafialovým žiarením.

Oxid titaničitý farbivo v kozmetike

Prečo sa používa Oxid titaničitý v kozmetike a výrobkoch osobnej starostlivosti?

Oxid titaničitý sa používa ako farbivo na výrobu kozmetických výrobkov a výrobkov osobnej starostlivosti, ktoré sa nanášajú na pokožku (vrátane oblasti očí), nechty a pery bielej farby. Pomáha zvyšovať nepriehľadnosť a znižovať transparentnosť vzorcov výrobkov. Oxid titaničitý tiež absorbuje, odráža alebo rozptyľuje svetlo (vrátane ultrafialového žiarenia zo slnka), čo môže spôsobiť poškodenie výrobkov.

Oxid titaničitý je dôležitou účinnou látkou používanou v niektorých krémoch na opaľovanie. Opaľovacie krémy sú regulované USA Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) ako voľne predajné lieky (OTC). Preto musia byť preukázané ako bezpečné a účinné a musia vyhovovať všetkým ostatným požiadavkám uvedeným v monografii OTC opaľovacích krémov FDA. Jednotlivé účinné látky chrániace pred slnečným žiarením sú posudzované FDA a v prípravkoch na ochranu pred slnečným žiarením predávaných v USA sa môžu používať iba tie, ktoré sú na zozname schválenom monografiou FDA.

Oxid titaničitý je zvyčajne biely prášok, ktorý dodáva produktom bielu farbu. Ak sa však z neho stane veľmi jemný prášok, prestane mať produkt bielu farbu. Je to tento jemný materiál, ktorý sa niekedy nazýva jemný alebo oxid titaničitý v nanorozmeroch, sa používa v mnohých OTC krémoch na opaľovanie. Použitie tohto ultrajemného materiálu umožňuje nanášanie krémov na opaľovanie ako priehľadného filmu, ktorý zákazníci uprednostňujú pred staromódnymi, bielymi nepriehľadnými krémami. Dostupnosť mikrojemného oxidu titaničitého v krémoch na opaľovanie pomáha zvyšovať akceptáciu a používanie spotrebiteľmi. Precvičovanie bezpečnosti na slnku vrátane správneho používania opaľovacích krémov je dôležité pri znižovaní výskytu rakoviny kože.

Ako pigment je oxid titaničitý potravinárskou prísadou schválenou FDA, ktorá sa používa na zvýraznenie bielej farby určitých potravín, ako sú mliečne výrobky a cukríky, a na zvýšenie lesku zubnej pasty a niektorých liekov. Používa sa tiež ako zvýrazňovač arómy v rôznych nebielych potravinách, vrátane sušenej zeleniny, orechov, semien, polievok a horčice, ako aj piva a vína.

Oxid titaničitý sa používa ako kaliaci prostriedok a farbivo. V OTC liečivých výrobkoch sa používa ako prostriedok na ochranu proti slnečnému žiareniu.
Viac o tomto zdrojovom texteNa získanie ďalších informácií o preklade sa vyžaduje zdrojový text
Odoslať spätnú väzbu
Bočné panely