Calcium Citrate (Citrát vápenatý)

Kyselina citrónová je slabá kyselina, ktorá sa bežne nachádza v rastlinách aj zvieratách. Je to prírodná zložka, ktorá je bežná v citrusových plodoch, napríklad v citrónovej šťave, ktorá obsahuje asi 5 – 8 percent kyseliny citrónovej. Kyselina citrónová sa dominantne používa ako prírodná aróma a konzervačná látka v potravinách a nápojoch, najmä v nealkoholických nápojoch. Kyselina citrónová je tiež ústrednou látkou v cykle kyseliny citrónovej. Cyklus kyseliny citrónovej je cestou v mnohých organizmoch vrátane ľudí, ktorá produkuje takmer dve tretiny všetkej energie použitej bunkami.

Prečo sa používa Citrát vápenatý v kozmetike a výrobkoch osobnej starostlivosti?

Výrobky obsahujúce kyselinu citrónovú a niektoré z jej solí a esterov je možné bezpečne vyrábať na špecifické použitie na pokožku dieťaťa alebo na použitie v blízkosti očí alebo na slizniciach. Ďalej ich možno použiť v kozmetických sprejoch vrátane sprejov na vlasy, deodoranty, telo a iné hnacie prostriedky a pumpy. Kyselina citrónová je tiež jednou zo skupiny zložiek známych ako alfa-hydroxykyseliny, ktoré sa používajú ako účinné látky v chemickom peelingu. Citrát sodný sa môže používať vo všetkých druhoch kozmetických výrobkov, vrátane detských výrobkov, make-upu, rúžov, výrobkov do kúpeľa, mydiel a pracích prostriedkov, farieb a farieb na vlasy a výrobkov na starostlivosť o vlasy a pokožku. Tributylcitrát a trietylcitrát sa môžu používať v kúpeľoch, iných čistiacich prostriedkoch a krémoch a krémoch.

Kyselina citrónová a jej diamónne, draselné a sodné soli sa používajú na konzerváciu kozmetiky a výrobkov osobnej starostlivosti chelatáciou (komplexáciou) kovov. Kyselina citrónová a jej soli sa tiež pridávajú do kozmetiky, aby pomohli upraviť acidobázickú rovnováhu. Medzi ďalšie funkcie citrátových zložiek patria: Pufrovací prostriedok, Kozmetický sťahujúci prostriedok, Kozmetický biocíd, Fixátor vlasov, Činidlo na starostlivosť o ústnu dutinu, Plastifikátor, Činidlo na úpravu pokožky – zmäkčovadlo, Činidlo na úpravu pokožky – rôzne, Činidlo na úpravu pokožky – okluzívne a Rozpúšťadlo.

Zložky kyseliny citrónovej sa v kozmetike najčastejšie používajú kyselina citrónová, citrát sodný, tributylcitrát a trietylcitrát. Podľa Dobrovoľného kozmetického registračného programu (FCR) amerického úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) z roku 2016 sa kyselina citrónová používala takmer v každej kategórii kozmetických výrobkov s viac ako 10 000 hlásenými použitiami. Ďalšie najčastejšie používané zložky pochádzajúce z kyseliny citrónovej boli sodík, tributyl a trietylcitrát.


Leave a Reply0